Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Anticellulitisz-diéta

A harmincévesnél idősebb nők kilencven százaléka küszködik narancsbőrrel, a teste bizonyos részein létrejövő elváltozásokkal. A cellulitiszt a nem megfelelő víz- és zsíranyagcsere során felhalmozódott salakanyagok okozzák, ám speciális diétánkkal van megoldás!

A narancsbőr az érett nők átka. Kialakulása nem a súlytöbblettel van összefüggésben, hanem hormonális eredetű. Az anyagcsere elégtelensége miatt a kötőszövetek leválnak az izomról, és kemény kis csomók alakulnak ki, redőket, domborulatokat képezve a bőr alatt. Ennek eredménye, hogy testünk egyes tájain a bőr úgy néz ki, mint a narancs héja. Régebben a cellulitiszt gyulladásos eredetű elváltozásnak vélték, de ma már tudjuk, hogy a narancsbőrt nemileg specifikusan a nők zsírszövetének jellegzetes felépítése okozza.

A nőknél a bőralja több zsírt tartalmaz, mint a férfiaknál, de a zsírszövetek mennyisége, vastagsága egyénenként is változó. A legtöbb problémát általában a combon, a csípőn és a popsin lerakódó, bőr alatti zsírszövetek okozzák, amelyek elnyomják a hajszálereket, s ezzel az ödéma kialakulásának esélyét is növelik. A zsírlebenyek között a rostok lefutását a női hormonok befolyásolják, tehát a cellulitisz a női nemi hormonok élettani (mellék)hatásával magyarázható. Ám felvehetjük a harcot a narancsbőrrel!


Egy hét a cellulitisz ellen


1. nap

reggeli: grapefruitlé müzlivel
tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér, túróval megkenve
ebéd: spagetti egy kis parmezánnal meghintve, uborkasaláta
uzsonna: 1 pohár kefir
vacsora: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, saláta (5 dkg reszelt alma, 5 dkg reszelt sárgarépa vegyesen, 2 evőkanál narancslével, kis citromlével leöntve)
késői vacsora: 1 őszi- vagy sárgabarack

A kefir, a túró, a sajt elegendő mennyiségű fehérjével látja el a szervezetet. E tejtermékek kalciumról és magas értékű fehérjéről gondoskodnak túl sok zsír és koleszterin bevitelét elkerülve.


2. nap

reggeli: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal megkenve, 1 szelet sonka, 5 szelet uborka
tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt gyümölccsel
ebéd: 15 dkg borjúból frikasszé 6 dkg natúr rizzsel, alma-répa saláta, ahogyan tegnap
uzsonna: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal és lekvárral megkenve
vacsora: metélt saláta (6 dkg főtt tészta, egy összevágott paradicsom, paprika, ecet, jódozott só, fokhagyma) 1 szelet korpáskenyérrel
késői vacsora: pár szem aszalt sárgabarack

A tészta és a rizs sok káliumot ad, ami dehidratál, és segíti az anyagcseretermékek képződését – jó az alaknak és a bőrnek egyaránt. A paprikában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, a répában és a sárgabarackban lévő béta-karotin késlelteti a bőr öregedését.


3. nap

reggeli: 1 pohár zsírszegény joghurt vagy kefir müzlivel
tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér félzsíros margarinnal és mogyorókrémmel megkenve
ebéd: 1 nagyobb krumpli és 30 dkg cukkini csőben sütve, utána tetszőleges gyümölcs
uzsonna: gyümölcstúró (gyümölcsből és túróból, ásványvízzel összekeverve)
vacsora: rizssaláta (6 dkg főtt rizs, főtt borsó, 1 szelet edami sajt, 1 evőkanál tejszín, jódozott só, bors), 1 korpás zsemle vagy szelet kenyér
késői vacsora: 1 alma

A gabonaszármazékok és a rizs B-vitaminnal látja el a szervezetet. Különösen a B6-vitamin fontos az energiaforgalomhoz. A répa és a gyümölcs a C-vitaminról gondoskodik.


4. nap

reggeli:
 1 szelet korpáskenyér sovány túróval megkenve, sárgabarack-gerezdekkel
tízórai: 2 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal, paradicsomkarikákkal, jódozott sóval megszórva
ebéd: 20 dkg halfilé sok zöldséggel
uzsonna: 1 pohár narancslé
vacsora: paradicsomos-sajtos melegszendvics
késői vacsora: 1 fürt szőlő

A biotin (H-vitamin) fontos vitamin, erősíti a kötőszövetet, táplálja a bőrt. A paradicsom és a hal gazdag H-vitaminban.


5. nap
   
reggeli: banán müzlivel
tízórai: 1 szelet korpáskenyér margarinnal megkenve, hozzá uborka
ebéd: zöldbabos egytálétel (10 dkg marhahús, 20 dkg zöldbab, fél hagyma, 1 nagyobb krumpli)
uzsonna: 2 szelet kétszersült, zöldséglé
vacsora: 1 szelet korpáskenyér paradicsomkrémmel
késői vacsora: 1 alma

A zöldbab és a krumpli értékes szénhidrátot tartalmaz, energiát ad, és gondoskodik az erős izomzatról.
 

6. nap

reggeli: 2 szelet korpáskenyér egy szelet sajttal, mellé almadarabok 1 evőkanál búzacsírával összekeverve
tízórai: 1 banán
ebéd: currys-ananászos csirke (15 dkg csirkehúsból)
uzsonna: barack vagy szőlő, 2 szelet kétszersülttel
vacsora: gőzölt krumpli sajtkrémmel
késői vacsora: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal megkenve, 5 szelet retekkel vagy paradicsommal

A krumpli, a csirke és a banán magnéziummal látja el a szervezetet. Az ásványi anyag meggátolja a bőr idő előtti öregedését.


7. nap

reggeli: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, rászórva 1 evőkanál lenmag, mellé 1 narancs
tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt 2 evőkanál búzakorpával
ebéd: magyaros gulyásleves (10 dkg marhahús, paradicsom, hagyma, pirospaprika, jódozott só)
uzsonna: gyümölcssaláta fél banánból, 1 kiviből és fél sárgabarackból
vacsora: 15 dkg savanyú káposztából nyerskoszt (hagyma, 1 felaprított alma, citromlé, bors), 1 szelet korpáskenyérrel
késői vacsora: 1 pohár zsírszegény joghurt

A sajt, a savanyú káposzta, a banán és a krumpli egyaránt gazdag ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban és magnéziumban. A paprika és a savanyú káposzta még C-vitaminban is gazdag, a bőrt és az immunrendszert erősíti.


Ezek is érdekelhetnek

Friss