Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ánizs, az álmot hozó

default user icon
SB
Karácsonyi sütemények fontos fűszere az ánizs, de már néhány hetes kortól is használjuk kisbabák pocakfájásának elmulasztására. Gyümölcsleveseket és vadételeket is ízesíthetünk vele. A párna alá tett ánizsmag megvéd a rossz álmoktól!
Édeskés magocskák

Rokona a kömény, a római kömény, a kapor  és az édeskömény is. Íze édeskés, aromás, nagyon hasonlít az édesköményhez
A szürkésbarna, ovális kis magokat általában összetörve fogyasztjuk. Csak annyit érdemes összetörni, amennyit felhasználunk, mivel gyorsan elveszíti különleges aromáját.

Igazi mediterrán fűszer, melyet évezredek óta használunk. A középkorban annyira népszerű volt, hogy angolok a London Bridge javítási költségeit az ánizsmag kereskedelemből befolyt adókból finanszírozták. VI. György ruháit a feljegyzések szerint ánizzsal illatosították. Érdekesség, hogy a kutyák annyira kedvelik az ánizs illatát, hogy agárversenyeken is használják úgynevezett ánizsnyom kialakítására.

Egészséges ánizsmagok

Emésztést segítő hatása tagadhatatlan, már az ókori Rómában is ánizsos süteményeket szolgáltak fel nehéz ételek fogyasztása után. Szélhajtó és görcsoldó is, kisbabák hasfájása esetén ánizsteát érdemes itatni velük. Ehhez egy kávéskanál ánizsmagot forrázzunk le 2-3 dl vízzel, majd hagyjuk 5-10 percig állni, végül szűrjük le. Sokan csuklás esetén is ánizsmagot rágcsálnak.

Álmatlanság ellen hasznos lehet meginni egy pohár meleg, mézes, ánizsos tejet. Az ókorban élt idősebb Plinius Természetrajzában azt állítja, hogy a párna alá tett ánizsmag megvéd a rossz álmoktól.

A természetes afrodiziákumok közé tartozik.

Ánizsos italok

Az ánizsos italok jellemzője, hogy vízzel keverve az illóolajok kicsapódnak belőle - ez a Louche-hatás -, így az ánizsos likőrökhöz vizet adva opálos, zöldes színt kapunk. A görög ouzo (ejtsd úzó) vagy a francia abszint  alapja is az ánizs, de az olasz anesone és galliano nevű italok is ánizsosak.Törökországban az ánizsos rakit oroszlántejnek is nevezik, és gyakran fogyasztják étkezések kiegészítéseként vízzel hígítva. Ánizslikőrt házilag is készíthetünk >>>

Mit fűszerezzünk ánizzsal?

Gyümölcsleveseket, hús- és vadételeket, süteményeket, kenyérféléket is ízesíthetünk ánizzsal, itt azért jobb, ha háttérben marad a fűszer markáns íze. A teasüteményekben már hangsúlyosabb lehet az íze.

A különféle piték és túrótorták tésztáját is feldobhatjuk egy kis fűszeres ízzel, de vendégváró falatokat is ízesíthetünk ezzel a különleges aromájú fűszerrel.

Olasz esküvőkön, ünnepeken találkozhatunk a pizzelle nevű kerek, gofriszerű süteményben. Alapja a tojás, liszt és cukor. Gyakran ízesítik ánizzsal, citromlével, vaníliával. Egy kerek gofrisütőhöz hasonló alkalmatosságban sütik mintásra. Létezik töltött változat is, ilyenkor két pizzelle közé ricottás vagy mogyorós krém kerül.

Hideg birsalmaleves

Hozzávalók:
40 dkg birsalma
5 dkg kristálycukor
fél citrom
2 dl édes fehérbor

ánizs
koriander
gyömbér
vaníliarúd
citromfű

Elkészítés: A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főzőlével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.

Ánizsos sárgarépasaláta grépfrúttal

Hozzávalók:
4 vastagabb szál sárgarépa
1 grépfrút
3 dkg napraforgómag
1 evőkanál tökmagolaj
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál méz
késhegynyi őrölt ánizs

Elkészítés: A megtisztított  sárgarépát finomra reszeljük. A grépfrútot keresztben kettévágjuk, a hártyákból a gyümölcs gerezdjeit kiskanállal kiemeljük. A tökmagolajat kikeverjük a citromlével, majd mézzel és késhegynyi őrölt ánizzsal ízesítjük. Összekeverjük a saláta hozzávalóit, leöntjük a mártással és legalább 20 percig érleljük. Hántolt napraforgómaggal meghintve, előételként kínáljuk.

Ánizsos csirkemell chilis zöldkörettel

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
4 evőkanál étolaj
1 evőkanál anizs

bors
A zöldkörethez:
1 fej vöröshagyma
1 db chillipaprika
1 db zöldpaprika
1 db kaliforniai paprika
20 dkg gomba
2 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál cukor


Elkészítés:
A húst megmossuk, megszárítjuk, hálószerűen bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ánizzsal. Három evőkanál olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük. A körethez a zöldségeket megtisztitjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a sütésből visszamaradt olajon 5 perc alatt megsütjük. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt készre pároljuk. Szójaszósszal, cukorral, esetleg pici sóval ízesítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss