Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ánizs

default user icon
MME
A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak is használták. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.

A növény maga nem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer. Illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.

Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez, italokhoz (likőrök, puncsok) használjuk.

Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén, szélhajtóként is. Kellemes aromája miatt gyakran ízjavítóként adják egyes gyógykészítményekhez. Gyomorpanaszok esetén lehet hatásos a következő teakeverék: 3 dkg ánizsmag, 5 dkg fodormenta, koriander és édeskömény. Ebből a keverékből (mint a legtöbb gyógynövény esetében) egy teáskanálnyit leforrázunk 2,5 dl vízzel, majd néhány perc után leszűrjük, és ízesítés nélkül fogyasztjuk.



Az ánizs igen közeli rokona a csillagánizs, amely azonban erősebb aromájú fűszer.

Ezek is érdekelhetnek

Friss