Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Angol édes zsemle (hot cross bun)

MME MME
55 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. Lábasba öntjük a fél liter tejet és az 1 deci olajat. Beleszórunk 10 dkg cukrot, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük. Mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről, és 30 percig pihentetjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, beleszitáluk 60 dkg lisztet és jól összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Azután beledolgozzuk a szódabikarbónával, sütőporral és sóval elkevert maradék 15 deka lisztet is. Letakarjuk, félretesszük.
  3. A fahéjat összekeverjük a maradék 5 deka cukorral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rászórjuk a fahéjas cukrot és a megmosott, lecsöpögtetett mazsola harmadát. Félbe hajtjuk, majd ismét kinyújtjuk. A műveletet még kétszer megismételjük.
  5. A tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és mindből cipót formázunk. A bucikat kiolajozott tepsiben elrendezzük, és lefedve további 30 percig kelesztjük.
  6. Megkenjük a tetejüket a 2 ek tejjel, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kivesszük, hagyjuk a sütiket kihűlni a tepsiben.
  7. A tojásfehérjéből és a porcukorból sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, kereszt alakban nyomunk belőle a sütemények tetejére, majd hagyjuk megszilárdulni.
  8. Az édes zsemléket félbevágva vajjal vagy lekvárral kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek