Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amit a csokoládéról tudni kell

A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk, pedig kis mértékben nemcsak hogy orvosság, de valóságos csodagyógyszer. Hatékony segítséget nyújt a különböző betegségek megelőzésében, csillapításában, és megszűntetésében.

A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító - legalábbis Dr. Matos Lajos szívgyógyász szerint, aki a Szent János Kórház Kardiológia osztályának főorvosa.

 

Természetes vérnyomáscsökkentő

Martos professzor elmondása szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb. Az eredmény a következő kísérletből született: holland orvosok egy kisváros, Zutphen lakói közül egy csoport - közel ötszáz) önkéntes, 65-85 év közötti férfit 15 éven keresztül vizsgálták. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.
Hasonló kísérletet végeztek 10 önkéntessel abból a célból, hogy megállapítsák, hogyan hatnak a különböző típusú csokoládék a vérnyomásra: 7 napig kakaómentes időszakot tartattak velük, majd 15 napon keresztül napi 100 g fehér és tejcsokoládét adtak nekik. Ezután újra 7 nap szünet, majd 15 nap fekete csokoládé következett. Az eredmény egyértelmű volt: az étcsokoládé vérnyomáscsökkenést okozott. A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás.

Bőrápoló szépítőszer

Az étcsokoládé flavonoidokban dús csokoládé, ezért fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre. Segítségével javul a bőr véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz.
A fekete csokoládé bőrápoló hatását egy német kutatócsoport vizsgálta. A kutatásba bevont hölgyek négy hónapon keresztül napi rendszerességgel ittak flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt, miközben testükön egy gondosan kiválasztott és körülhatárolt területet rendszeresen napoztattak. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25%-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanolban szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.

Édes köhögéscsillapító

Londoni tudósok kísérlete során az önként jelentkezők egy csoportja egyik héten olyan, általuk ismeretlen tartalmú kapszulákat vettek be, melyekben erélyes köhögéscsillapító kodein volt, a másik héten theobromint rejtett a kapszula, a harmadik héten pedig hatástalan placebót. A köhögési ingert a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki, és azt vizsgálták, hogy a különböző köhögéscsillapító szerek, hogyan végzik "feladatukat". Az eredmény roppant érdekesen alakult: a kodein ugyan kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal hatásosabbnak bizonyult!
Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokoládéval biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell. Felnőtteknek az adag dupláját ajánlják a londoni kutatók, vagyis hat deka étcsokoládét.

Kis mértékben egészséges finomság

A sötét étcsokoládé kakaótartalma legalább 50 %-os, és nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin. És még valami: theobromin, amely görögül annyit tesz,mint az istenek eledele. A csokoládéban található theobrominnak köszönhetően a érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss