Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amerikai almás pite sós karamellel

80 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe dobjuk.
  3. A lisztet a sóval együtt tálba helyezzük, fél citrom héját belereszeljük. A felkockázott jéghideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben. 6 evőkanál hideg vizet teszünk bele és gyorsan összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázzuk és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Addig deszkát lisztezünk, a piteformát kikenjük vajjal és hűtőbe tesszük.
  5. Egy tapadásmentes serpenyőben barna cukorból karamellt készítünk. Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és egy diónyi darab vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük. 3-4 percig nagy lángon rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
  6. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. A nagyobbik darabot a piteforma aljába helyezzük és a széleit levágjuk. Beletöltjük az előkészített almás tölteléket és a másik kinyújtott tésztával lefedjük. A felső tésztát megszurkáljuk és meghintük barna cukorral.
  7. A 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 45 percig sütjük.
  8. A sós karamellhez a barnacukorból karamellt készítünk. A karamellhez vajat és tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg habzik és gőzölög. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítjük, míg szép selymes állagot kap. Egy nagy csipet sót dobunk bele.
  9. A langyos almás pitét a sós karamell öntettel és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

Nézd meg videón, hogyan készül az amerikai almás pite sós karamell öntettel

Ezek is érdekelhetnek

Friss