Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Felhasználásig citromos vízbe dobjuk.
A lisztet a sóval együtt tálba helyezzük, fél citrom héját belereszeljük. A felkockázott jéghideg vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztben. 6 evőkanál hideg vizet teszünk bele és gyorsan összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kész tésztát lefóliázzuk és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Addig deszkát lisztezünk, a piteformát kikenjük vajjal és hűtőbe tesszük.
Egy tapadásmentes serpenyőben barna cukorból karamellt készítünk. Erre rászórjuk a megpucolt és felkockázott almát és egy diónyi darab vajat. Fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliával ízesítjük. 3-4 percig nagy lángon rotyogtatjuk, majd félretesszük hűlni.
A tésztákat kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. A nagyobbik darabot a piteforma aljába helyezzük és a széleit levágjuk. Beletöltjük az előkészített almás tölteléket és a másik kinyújtott tésztával lefedjük. A felső tésztát megszurkáljuk és meghintük barna cukorral.
A 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 45 percig sütjük.
A sós karamellhez a barnacukorból karamellt készítünk. A karamellhez vajat és tejszínt adunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük. Ne ijedjünk meg habzik és gőzölög. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegítjük, míg szép selymes állagot kap. Egy nagy csipet sót dobunk bele.