Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aludtejes-zabpelyhes kakaós csiga vagy rózsamuffin

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg fehérliszt
  • 30 dkg teljes kiőrésű búzaliszt
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 2 dl aludttej
  • langyos tej - amennyit még a tészta felvesz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só
  • A töltelékhez:
  • 3+3 evőkanál cukrozott kakaópor (bolti)
  • 1+1 evőkanál keserű kakaópor
  • 7,5 + 7, 5 dkg vaj
  • kb. 1,5 dl zabpehely
  • kb. fél dl sűrű tejszín (legjobb a főzőtejszín)
  • fél-1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztok, és megkelesztem. Majd a tésztát kétfelé veszem.

A töltelék mennyiségeit azért így adtam meg, hogy ha valaki nem akarná kakaósra készíteni mindkét adag tésztát, akkor könnyebb legyen számolnia - meg azért, mert eredetileg én sem akartam. Komolyan megkísértett a gondolat, hogy diós változatot is csináljak, de a gyerekek leszavaztak, és végül a kakaó győzedelmeskedett. Emiatt viszont külön-kölön kevertem be mindkét adaghoz a tölteléket.

Visszatérve tehát: kinyújtom a tésztát (az egyik adagot). Megolvasztom a vaj egyharmadát, és azzal megkenem. Egy teaszűrőbe vagy szitába 1 evőkanál keserű kakaóport teszek, s azt egyenletesen rászórom a vajas tésztára. A többi vajat alaposan összekeverem a cukrozott kakaóval, majd ezt is rákenem a tésztára. Végül megszórom pár (2-3) kanálnyi zabpehellyel és feltekerem.

Kb. 1,5-2 centis szeleteket vágok belőle, és muffinkosárkákba helyezem úgy, hogy a papírosok aljára is szórok egy kevés zabpelyhet. Javaslom, hogy ha nem kelt túl a tésztánk, akkor vagdossuk be kicsit késsel a felső széleit, azt hiszem, akkor épp így rózsafomára sülnek majd.

180 fokon sütjük kb. 20 percig. A vége előtt 5 perccel kivesszük, és vaníliáscukros tejszínnel megkenegetkük a tetejüket. Visszatesszük, de alacsonyabbra vesszük a hőfokot. Minél sűrűbb a tejszínünk, annál szebben beül a *szirmokba*.

Megjegyzés



További fotók, receptek a Rachel és a csokigyár blogban! - arahel

Ezek is érdekelhetnek

Friss