Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almatorta dióval

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 30 dkg reszelt alma
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • A krémhez:
  • 30 dkg alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 8 dkg darált, pörkölt dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 g zselatin (por)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel keverjük össze. A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük előmelegített sütőbe, majd 200 fokon alsó-felső sütésnél süssük kb. 18 percig.

A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle 3 egyforma méretű tésztalapot (vagy vágjuk fel 3 egyforma méretű lappá, és úgy töltsük majd meg).

A krémhez az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét és reszelt héját. Egy serpenyőben karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, még a vaj elolvad. Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt pároljuk puhára (közben többször keverjük meg).

A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, majd keverjük hozzá a pudingport is. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

Végül vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.

A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon pár perc alatt, pörköljük meg (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem meg).

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.

A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét és az oldalát is. Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.

Az elkészült tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss