Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás vargabéles almamártással

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 csomag 6 lapos réteslap
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 nagy alma meghámozva és lereszelve
  • 1 közepes citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cérnametélt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tejföl
  • Valamint:
  • 6 db alma
  • 1/2 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • csipet só

Elkészítés

Elkészítés: A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, jól lecsepegetjük, félretesszük.

A tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukorral, belekeverjük a krumplinyomón áttört túrót, majd belereszeljük durva reszelőn az almát. Ízesítjük citromhéjjal, citromlével, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt, a túróval elkeverjük, majd a tésztát is hozzákeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, két részletben finoman a töltelékhez keverjük.

Egy közepes méretű tepsit vékonyan kivajazunk, 3 réteslapot belefektetünk, mindegyik tetejét a vajjal lekenünk. Belesimítjuk a tölteléket, és a további 3 lapot szintén vajjal megkenve befedjük a tölteléket. Tetejére kenjük a maradék vajat.

Előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Közben az almamártáshoz az almákat meghámozzuk, 8 felé vágjuk, és annyi citromos vízbe vékonyan beledaraboljuk, amennyi ellepi. Fűszerezzük csipet sóval, őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal, cukorral, reszelt citromhéjjal, feltesszük főni. Amikor felforrt, 2 dl tejfölben elkeverjük a lisztet, kevés forró alma lével kikeverjük, a mártásba keverjük, és néhány percig lassan együtt forraljuk. Szükség szerint ízlésünkre utánfűszerezzük. Majd hűtjük, és langyosan a vargabéleshez kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss