Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás, túrós, meggyes pite

MME MME
8 3.5/5
> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 45 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás a tészta megkenéséhez
  • a töltelékhez:
  • almás:
  • 2 kg alma
  • 1 db citrom
  • 10 dkg porcukor
  • fahéj
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • túrós:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg vaníliás pudingpor
  • meggyes:
  • 1 kg kimagozott meggy
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • egy csipetnyi fahéj
  • 15 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk. Meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot
Ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Almás töltelék:
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. (A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.)

Túrós töltelék:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.

Meggyes töltelék:
A meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.

Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg, és kockákra vágva tálaljuk.

Megjegyzés

Fotó: AS, további képet Aqua06 küldött a recepthez. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss