Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás, sütőtökös, céklás chutney

MME MME
60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A sütőtökös chutneyhoz:
  • 40 dkg sütőtök
  • 4 alma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál chili
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál mustármag
  • 9 evőkanál nyers barnacukor
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl fehérborecet
  • pici sáfrány
  • 3 citrom leve
  • A céklás chutney-hoz:
  • 40 dkg héjában megfőzött cékla
  • 15 dkg fagyasztott szeder
  • 2 dl vörösbor
  • 2 rúd vanília
  • 20 dkg befőzőcukor
  • 5 dkg citromsav
  • Az almás chutney-hoz:
  • 35 dkg alma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 evőkanál melasz (vagy karamell)
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg mazsola
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 dkg citromsav

Elkészítés

Elkészítés: A sütőtökös változathoz a sütőtököt és az almát megtisztítjuk, 2 almát lereszelünk, a többit a sütőtökkel felkockázzuk, az újhagymát felaprítjuk. Az olajon enyhén megpirítjuk a cukrot, hozzádobjuk a felkockázott sütőtököt és az almát, valamit az újhagymát, a mozsárban összetört fűszerekkel és pici sóval, felöntjük a fehérborral és az ecettel, felforraljuk, és 10 perc alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a lereszelt almát, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

A cékláshoz a céklát kisebb kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a céklát, felöntjük a vörösborral és 2 dl vízzel, és 15 percet pároljuk. A vaníliákat félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, és a céklákat adjuk. A szedret 2 dl langyos vízben felolvasztjuk, a vízzel együtt a céklához adjuk, összeforraljuk, belerakjuk a citromsavat, még 5 percig főzzük, üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Az almachutney-hoz az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk a póréval együtt. A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk az almát és a hagymát, enyhén megpirítjuk, felöntjük az olívaolajat, a fehérborecettel és a melasszal, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, és 3 dl vízzel felforraljuk. 5-6 percig főzzük, ha nem elég sűrű, 1 kanál keményítővel sűríthetjük. Végül hozzáadjuk a citromsavat, a tűzről levéve 1 percig óvatosan keverjük. Üvegekbe öntjük, lezárjuk, és vízgőzben 1 óra 10 percet dunsztoljuk.

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje, Győrfi Viki fotója.

További fotókat, tippeket és trükköket a recepttel kapcsolatban a Mesterkurzus blogban találsz! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss