hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 sütőtök (1,3-1,4 kg, a héj és a magok nélkül kb. 60 dkg)
  • 40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
  • 1 l víz
  • 2 dl tejszín
  • 6 dkg diabetikus méz
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
  • 1 kávéskanál vaníliavelő
  • 2 teáskanál fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • A tálaláshoz:
  • rengeteg fahéj!!! :-)

Elkészítés

Elkészítés: A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel, és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el, és tegyük egy lábasba.Öntsük fel 1 liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 teáskanál fahéjat, és
főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt, és merülőmixerrel pürésítsük.

Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre, és melengessük össze, amíg egyet rottyan.

Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk. Jó étvágyat :)

Megjegyzés

Erre a karácsony-illatú levesre igazán büszke vagyok! A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba. A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. - hortobagyianna

Ezek is érdekelhetnek

Friss