Az almás rétes elkészítéséhez első lépésként nedves konyharuhát terítünk az asztalra, és egy réteg réteslapot teszünk rá (1 rúdhoz 4 lapot használjunk). Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegetünk a lapokra egyenként, majd egymásra rétegezzük őket. Az utolsó lapot vékonyan megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ugyanígy készítünk el még 2 réteshez való rudat.
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, három részre osztjuk, jól kinyomkodjuk a felesleges létől.
A reszelt almát megszórjuk cukorral és fahéjjal. (A cukor mennyisége attól függ, mennyire édes vagy savanyú almát használunk). Végül az egészet meghintjük még egy kevés zsemlemorzsával. Elegyengetjük a tölteléket a réteslapokon úgy, hogy mindenhová jusson.
Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a tésztát, mindkét végét óvatosan maga alá hajtjuk, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle a töltelék. A rudakat lekenjük olajjal.
Az olajos ecsettel egy tepsi aljára felfestjük a rétes rudak tervezett helyét, és erre ráfektetjük azokat. A rétesek végeinél is bekenjük a tepsit, hátha odaér majd a tészta sütés közben.
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük az almás réteseket. Miután kihűltek, porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.