Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pulykacomb

MME MME
1
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag

Elkészítés

Előkészítés: A húst leöblítjük, és bedörzsöljük sóval. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket széles késpengével kissé ellapítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A pulykacombot szárazra törölgetjük. A tűzhely lapján, nagyobb, fém fülű lábasban vagy mélyebb sütőedényben (amit be tudunk majd tenni a sütőbe!) felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húst, és mindkét oldalán, erős tűzön megkapatjuk. Meghintjük őrölt borssal, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, aláöntjük a vermutot, majd letakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk. Közben a savanyú káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük”, hogy vad savanyúságát elveszítse, és jól lecsepegtetjük. Az almákat megmossuk, ha túl vastag a héjuk, meghámozzuk, aztán kiemeljük a magházukat, és húsukat 8-12 gerezdre vágjuk. Kivesszük a pulykacombot a sütőedényből, a pecsenyeléhez adjuk-keverjük a savanyú káposztát, az almát, a babérlevelet, a szemes borsot és a borókabogyót. Beleágyazzuk a húst, ismét lefedjük, és további 45 percig pároljuk, majd fedetlenül még 20-25 percig sütjük, hogy a bőre szépen megpirulhasson, leve pedig kissé elpárologjon. A húst óvatosan vágódeszkára emeljük, ujjvéggel kissé elfordítva, szelíden kihuzigáljuk az alsó combból az amúgy is „kikívánkozó” lapos-szálkás-csontos inakat. Az almás káposztát hosszúkás tálra terítjük, tetejére fektetjük a pulykacombot, amelyet tálalókanál és -villa segítségével csak az asztalnál bontunk kisebb darabokra, mert szeletelni nemigen lehet – éppen ez a bája. Elkészítése rendkívül egyszerű, vendégvárónak is remek, mert csak a hús pirítását kell időzíteni.

Megjegyzés

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 45 perc múlva
1 adag: 825 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss