Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite rummal és dióval

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 27 cm-es piteformához:
  • A tésztához:
  • 32 dkg simaliszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojássárgája + 1 a tetejére a kenéshez
  • 13,5 dkg kókuszzsír (vagy vaj)
  • 13,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 6 dkg tejföl
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 5 db közepes méretű savanykás alma
  • 10 dkg darált dió
  • 3 dkg mazsola
  • 3 db tojásfehérje
  • 5 + 5 dkg barna nádcukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítés

Elkészítés: Először elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét. Egy magasabb falú serpenyőbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az előzőleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával, a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hűlni.

Míg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát. A tésztához a lisztet a sütőporral és a porcukorral együtt egy csipet sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.

Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük. A nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan odanyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje. Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos almatölteléket.

Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá, és apránként adagolva hozzákeverjük a rumot, a végén pedig laza mozdulatokkal a darált diót. Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.

A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. Én most egy kicsit játszottam a tésztával, nem egyben, hanem a kinyújtott tésztából formákat kiszúrva került rá a felső réteg. A felső tésztaréteget lekenjük 1 tojássárgájával, és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Az almás pite készítésénél arra figyeljünk, hogy ha az alma, amit használunk, nagyon édes fajta, akkor a cukorral óvatosan bánjunk, mert nagyon édes lesz a végeredmény, ami elronthatja a süteményünket. Tudom, hogy az almás pite elengedhetetlen tartozéka a fahéj, de én most csak egy leheletnyit tettem belőle, mivel azt szerettem volna, ha a dió és a rum aromája dominál az alma kellemesen édes-savanykás íze mellett. Mivel a tetejét nem fedtem be teljesen, ezért a tészta mellett kikukucskáló dióhab megpirult, ettől még intenzívebb diós ízt kapott a sütemény. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss