Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ.)
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok, és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék). Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.
A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.
A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig.
Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel. Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből, és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.