Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite gazdag töltelékkel

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1-1,5 kg alma (édes)
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • mazsola
  • A tészta lekenéséhez:
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • A szóráshoz:
  • 5-6 evőkanál darát dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Amennyiben szükséges, egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ.)

Ezután csippentsük le a tészta 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok, és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.

Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék). Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig.

Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel. Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből, és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk.

Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss