Ez a desszert tökéletes választás a hűvösebb napokra, amikor egy kis melegségre vágysz, de nyáron se mondj le róla: ideáis gyors reggelinek vagy délutáni kávézáshoz is. Nagyon könnyen elkészíthető is, így kezdők számára is remek lehetőség arra, hogy valami igazán különlegeset varázsoljanak az asztalra.
Hozzávalók az almás muffinhoz:
- 3-4 db savanykás alma
- 2 db tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 23 dkg olaj
- 33 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tek. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2-3 ek. barna cukor
Elkészítése:
- Meghámozzuk az almát, és apró kockára felvágjuk a húsát.
- Keverőtálban habosra verjük a tojást a kristálycukorral, beleforgatjuk az almát, majd elkeverjük benne az olajat. Egy másik tálban összeforgatjuk a száraz hozzávalókat (liszt, só, vaníliás cukor, sütőpor, fahéj), majd mindezt hozzádolgozzuk az almás-tojásos alaphoz.
- Egy muffinsütő mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal. Beletöltjük a masszát (úgy, hogy körülbelül a forma háromnegyedéig érjen a nyers tészta), mindegyiket megszórjuk barna cukorral. 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük. Vaníliamártással kínáljuk.
Vaníliamártás hozzávalói:
- 3 db tojássárgája
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 ek. keményítő
- 5 ek. cukor
- 1 tk. vaníliaőrlemény
Elkészítése:
- Hőálló tálban csomómentesre keverjük a tejszínt a tojássárgájákkal, a keményítővel és a cukorral.
- Felforraljuk a tejet a vaníliaőrleménnyel.
- Vizet forralunk egy fazékban, rátesszük a tejszínes tojást, ügyelünk rá, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a meleg vaníliás tejet, és addig tartjuk a gőz felett, míg szépen be nem sűrűsödik.
Tipp: Kevésbé finom, de jóval egyszerűbb és gyorsabb módszer, ha valamilyen hidegen kikeverhető vaníliás krémport használunk, csak az előírtnál több folyadékkal, hogy ne krémet, hanem mártást kapjunk.
Ajánljuk még: