hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás lepény

75 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 0,6 dkg sütőpor
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4 ek porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • kb. 15 dkg tejföl
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg párolt alma
  • cukor (ízlés szerint)
  • fahéj (őrölt)
  • 5 dkg dió
  • A tetejére:
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  1. A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából két cipót formázunk, és fél órát pihentetjük.
  2. Az almát lereszeljük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Ezután megpároljuk, és kihűtjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 23×34 cm-es tepsit. Az egyik cipót tepsi méretre nyújtjuk, és belehelyezzük. Megszórjuk darált dióval, rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson belőle sütés közben.
  3. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, megszórjuk vaníliás porcukorral, és felszeleteljük.


    Almás finomságok >>>
     

    Lepények, piték, rétesek >>> 

Ezek is érdekelhetnek