Elkészítés: A tésztához a lisztet keverőtálba szitálom, a többi szobahőmérsékletű hozzávalóval tésztát dagasztok. (Az élesztőt csak belemorzsolom!) A kidolgozott tészta tetejét kevés liszttel meghintem, letakarom, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A darált dióhoz keverem a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, belereszelem a citrom héját, összekeverem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítom, 2 részre osztom. Egyenként kb. 5 mm vastag téglalap alakú formára nyújtom, megkenem a lekvár felével. Megszórom a dió felével, ráreszelem az alma felét, a széleken kb. 2 cm-t üresen hagyok. Hosszanti oldalán kezdem feltekerni, tekerés közben a két szélét ujjammal benyomkodom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a rudakat, tojással lekenem, 15 percig langyos helyen pihentetem. Újra lekenem tojással, tetejét több helyen villával megszurkálom a távozó gőz miatt, és hideg sütőbe tolom.
A sütőt 180 fokra (légkeverésre) kapcsolom, kb. 30 perc alatt barnás-pirosra sütöm. Kihűtöm, szeletelem és tálalom.