Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-diós francia pite (galette)

default user icon
MME
45 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Három darab pitéhez :
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • víz
  • 1 db tojás
  • 1 ek barna cukor
  • A töltelékhez:
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 6 dkg dió
  • 3 db alma
  • 0,5 db citrom
  • 1,25 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral, valamint a sóval, és összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. Ezután simára dolgozzuk 6 cl jéghideg vízzel, majd folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát.
  2. A töltelékhez először 1,25 dl vizet felforralunk a cukorral és a fahéjjal, majd fedő nélkül sűrű sziruppá főzzük kb. 20 perc alatt. Közben a diót durvára aprítjuk. A meghámozott és negyedelt almákat a magház eltávolítása után vékony cikkekre vagy kockákra vágjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével. A szirupot selymesre keverjük az 1,25 dkg vajjal, majd beleforgatjuk a diót és az almát.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, három részre osztjuk, és sütőpapíron mindet vékony kerek lappá nyújtjuk.
  4. Az almás keveréket a lapok közepére halmozzuk, és a szélek felé eloszlatjuk úgy, hogy körben egy 2-3 cm-es sáv üresen maradjon. Ezt ráhajtjuk a töltelékre, majd megkenjük az elkevert tojássárgájával és megszórjuk a barna cukorral. Végül a pitéket az előmelegített sütő középső részében sütjük 25-30 percig.

MÉG TÖBB ALMÁS ÉDESSÉG >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss