Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-csokoládés pitetorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • A töltelékhez:
  • 3 db alma
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • őrölt fahéj
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy 1 evőkanál étkezési keményítő)

Elkészítés

Elkészítés: Tegyük a lisztet és a hideg, felkockázott vajat egy keverőtálba, és robotgéppel kezdjük el morzsalékossá keverni. Amikor már kellően morzsalékos, akkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót. Végül adjuk hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 evőkanál hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta, könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, mely nem ragad. (Természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk és összegyúrhatjuk a tésztát.)

Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én két fólia között nyújtom ki, így a tészta nem ragad le, és könnyű vele bánni.)

A tészta alját villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal, rizzsel...).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd mielőtt megtöltenénk a töltelékkel, hagyjuk kicsit hűlni. (Az elősütést el is hagyhatjuk, a töltelék nem fogja eláztatni a tésztát, és elősütés nélkül is finom omlós lesz.)

Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vékony cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, nehogy állás közben megbarnuljanak.

Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután reszeljük hozzá a csokoládét, adjuk hozzá az egész tojásokat, ízlés szerint őrölt fahajat és a tejszínt, majd szintén keverjük simára. Végül keverjük hozzá a vaníliás pudingport (vagy az étkezési keményítőt).

Az elősütött tészta tetejére helyezzük rá a félbe és cikkekre vágott almákat, majd óvatosan öntsük rá a mascarponés-csokoládés-tejszínes.... keveréket.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). Ezután a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét, majd felszeletelve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss