A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, majd egy kevés cukorral kidörzsöljük belőle a vanília magokat.
A citrom héjából 1 nagy ívet hámozunk, majd a levét kifacsarjuk.
Száraz lábasban a szegfűszegeket és a fahéjakat addig pirítjuk, ameddig intenzíven el nem kezdik ereszteni az illatukat.
Ekkor 3 dl vizet, a vaníliát, a cukrot, a citrom héját és levét hozzáadjuk és felforraljuk, lezárjuk.
Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, kimagozzuk és a befőttes üvegekbe rendezzük 3/4-ig, majd felöntjük a lével úgy, hogy ellepje, szükség esetén vízzel pótoljuk.
A befőttesüvegeket lábasba tesszük, és körbeöntjük vízzel, majd felforraljuk azt.
Ahogy felforrt, egyesével kivesszük a befőttesüvegeket, rátesszük a celofánt és a fémkupakokat szorosan, majd fejjel lefelé visszatesszük a lábasba és lezárjuk a tüzet, ott hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre őket.