Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almagombóc

MME MME
4/5
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 teáskanál+10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • olaj/ vaj a sütéshez
  • kristálycukor a forgatáshoz
  • A körethez:
  • 1 kg alma
  • 2,5 dl édes fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj

Elkészítés

Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 2 teáskanál cukorral, és a mélyedésbe öntjük. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük.

Elkészítés: A vajat meglangyosítjuk, a 10 dkg cukorral, a maradék tejjel, a citromhéjjal, egy csipet sóval együtt a liszthez keverjük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából alma nagyságú gombócokat formázunk, és lisztezett deszkára sorakoztatjuk. Letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. A körethez meghámozzuk az almát, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, gerezdekre szeljük. A bort elkeverjük 2,5 dl vízzel, a citromhéjjal, a cukorral, a fahéjjal, és rövid ideig főzzük benne az almagerezdeket. (Az almák legyenek puhák, de ne essenek szét!) Hagyjuk langyosra hűlni. Felforrósítjuk az olajat (vagy inkább vajat), aranybarnára sütjük benne a „labdákat”, konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, és azonnal megforgatjuk a cukorban. Így gyönyörű „almákat” kapunk, és az almakompóttal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 1234 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss