Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

default user icon
MME
A meztelencsigák óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Van azonban egy szinte minden háztartásban megtalálható szer, ami segít, hogy a növényeid biztonságban legyenek tőlük.

Az almaecet kedvelt alapanyag a konyhában, de a szépségápolásban és a takarításban is nagyon hasznos. Jó hír, hogy a kertben is használható – többek között a meztelencsigák elleni harcban is segít.

almaecettel a meztelencsigák ellen

A meztelencsigák kedvelik a nedves, párás helyeket, így az elhanyagolt kertekben biztosan megtalálhatók. Ám imádják a lágyszárú növényeket, például a palántákat is, így a rendezett kert sincs biztonságban tőlük. Megrágják a saláta-, a karfiol-, a zöldpaprika-, az eper- és a káposztapalántákat, a saláta friss, zöld leveleit vígan ropogtatják, mint ahogy a fűszernövényeket, a sárgarépát és a retket, uborkát is. Jó hír, hogy almaecettel lepermetezve a meztelencsigák elpusztulnak. Ezután nincs más dolgod, mint összegyűjteni a kertből az elpusztult állatokat. (Jó módszer a csigák ellen egyébként, ha a védeni kívánt növényt körbeszórod kávézaccal, kőzúzalékkal, fahamuval, fűrészporral vagy apróra zúzott tojáshéjjal, mert azokon nem szeret átmászni a csiga.

Mire jó még az almaecet a kertben?

  • Használhatod a savanyú talajt kedvelő növények öntözéséhez. 5 liter vízhez maximum 15 milliliter almaecetet önts, így kapsz egy kb. 5-ös pH-jú, tehát enyhén savas kémhatású öntözővizet. Ezzel locsold hetente például az áfonyát, az azáleát vagy a hortenziát, a magyalt.
  • Megpróbálhatod az almaecetet a hangyák ellen is bevetni: ehhez tölts hígítatlan almaecetet egy spriccelős flakonba, és permetezd meg vele a hangyákat – de vigyázz, a növényekre ne menjen! 
  • Ha a kertednek van olyan része, ahová nem szeretnél macskát vagy kutyát beengedni, permetezd körbe almaecettel a talajt azon a részen, mert a savanyú ecetszagot nem szeretik az érzékeny orrú állatok. 
  • Használhatod még az almaecetet régi, égetett agyag cserepek tisztítására, és a műanyag cserepek és cserépalátétek vízkőtelenítésére. A rozsdás és koszos kerti szerszámok tisztítására is kipróbálhatod az almaecetet, de feltétlenül öblítsd le a szerszámot tiszta vízzel, és azonnal tedd ki a napra száradni.
  • Remek muslicacsapdát készíthetsz belőle. Keverj össze 1 dl almacetet, 5 dkg cukrot és 2 dl vizet, majd öntsd egy befőttesüvegbe, amelynek szájába tekerj egy papírtölcsért: a muslicák berepülnek az erjedő gyümölcshöz hasonló hívogató illatra, de kijutni nem tudnak, és belefulladnak a lébe.

Amire ne használd az almaecetet a kertben

  • Nem jó lemosószer: az almaecet ugyan alig 5%-os erősségű, mégiscsak sav, így nem alkalmas arra, hogy átmosd a növények levelét, hiszen károsítja a sejtfalat.
  • Nem jó tápoldat, hiszen nincsenek benne olyan tápanyagok, amelyeket a növények hasznosítani tudnának.
  • Nem jó levéltetvek ellen sem, hiszen a sav a növénynek is árt, nem csak a tetveknek.
  • Gyomirtóként sem használható, hiszen a gyökereket nem pusztítja el, legfeljebb a leveleket – márpedig a legtöbb gyom a földfelszín alatt komoly gyökérrendszer révén terjed.

Forrás: reblog.hu 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss