Hogy készül az almaecet?
Savanykás ízű, sárgásbarnás színű ecetfajta. Alma levéből illetve almamustból készül úgy, hogy az erjedő gyümölcshöz ecetsav baktériumokat adnak. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a történetet, azt is mondhatjuk, hogy a levegő és a baktériumok hatására elszaporodnak az ecetsav baktériumok, és már készen is van az almaecet. Gondoljunk csak bele, mondjuk is: megecetesedik a bor. Érdemes a drágább bio és pasztörizálatlan almaecetet vásárolni, ha egészségmegóvás, fogyás, roborálás a cél, ezek sokkal természetesebb és tisztább ecetek, mint a bolti almaecet. Nem kell sok belőle, szerencsésre száraz, hűvös helyen sokáig eláll.
Mit kezdjünk vele a konyhában?
Nagyon finom salátaöntet készíthető belőle, de illik halételekhez és szárnyasokhoz is, kacsamellsalátához is kiváló. Zöldségeket is ízesíthetünk vele, a céklakrémlevesben is megállja a helyét, de kipróbálhatjuk kecskesajthoz is, nem fogunk csalódni.
Omlóssá teheti a süteményt, ha egy kiskanál almaecetet adunk hozzá.
Ízesített almaecetet úgy készíthetünk, ha tárkonyt, kaprot esetleg borsikafüvet teszünk az üvegbe, ez akár lehet karácsonyi ajándék is lehet gasztromán családtagjainknak, barátainknak.
Milyen hatással van a szervezetünkre?
Általános immunerősítő hatása régóta ismert, roborál is. Gyakori fogyasztásának hatására csökkenhet a koleszterinszint. Jó hatással van a csontokra és a bőrre is. Sikereket várhatnak tőle azok, akiknek gyenge, töredezett vagy korpás haja, és a viszkető fejbőrre is megoldás lehet, nemcsak szájon át fogyasztva, de vízben oldva arc- vagy hajöblítésre. Körömgomba és visszér problémákra is hatásos lehet.
Fogyasztó hatása is ismert, hiszen a benne lévő pektin serkenti az emésztést. Ha fogyni szeretnénk, egy pohár vízhez tegyünk két kiskanál almaecetet, és ebből igyunk egy-egy pohárral minden étkezés előtt.
Ha leégtünk, próbáljunk testhőmérsékletű vízhez néhány evőkanál almaecetet adni, és ebbe az oldatba mártott ronggyal óvatosan kenegetni a bőrünket.
És még mire jó?
Mint minden ecetfajtának, az almaecetnek is van csíraölő és fertőtlenítő hatása. Egy-két kiskanálnyit adhatunk néha a szobanövények öntözővizéhez is, szépek és fényesek lesznek tőle.
Erőtadó saláta
Hozzávalók:
15 dkg zsenge spenótlevél
30 dkg sütőtök
20 dkg csemegekukorica
fél fej saláta
15 dkg főtt zöldborsó
egy csokor petrezselyem
almaecet
olívaolaj
só
Elkészítés: Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk apró kockákra, majd zubogó vízben főzzük 5 percig. Mossuk meg a spenótot és a salátaleveleket, tegyük tányérokra. A levelekre – szépen elrendezve – adjuk hozzá a borsót, a kukoricát és a sütőtököt. Szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel. Sóból, 3 evőkanál almaecetből és 5 evőkanál olívaolajból készítsünk öntet. Ezzel locsoljuk meg a salátát.
Tejszínes körteleves
Hozzávalók:
70 dkg körte /2-3 lédús-aromás, 1-3 db keményebb/
2 dl édes fehérbor
2 dl tejszín
1 db citrom leve
2 evőkanál almaecet
porcukor ízlés szerint
néhány citromfű- vagy mentalevél
őrölt fahéj
Elkészítés: A keményebb körtéket negyedeljük, gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd az almaecetes vízben megmossuk. Annyi citromos vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi, nem főzzük teljesen puhára, állaga maradjon ropogós. A főzővízből kiszedjük, félretesszük.
A puhább körtéket is megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk, és az előbbi lét felhasználva puhára főzzük, a tejszínnel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a bort, majd jól lehűtjük.
A félretett párolt körtecikkekkel és a citromfű- vagy mentalevelekkel, fahéjjal meghintve tálaljuk.