Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almaecet, a savanyú kincs

default user icon
SB
Egy pohár víz és két kiskanál almaecet minden étkezés előtt óriási előrelépést jelenthet azoknak, akik odafigyelnek az egészséges életmódra, és szeretnék természetes módon feltölteni szervezetüket ásványi anyagokkal.
Hogy készül az almaecet?

Savanykás ízű, sárgásbarnás színű ecetfajta. Alma levéből illetve almamustból készül úgy, hogy az erjedő gyümölcshöz ecetsav baktériumokat adnak. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a történetet, azt is mondhatjuk, hogy a levegő és a baktériumok hatására elszaporodnak az ecetsav baktériumok, és már készen is van az almaecet. Gondoljunk csak bele, mondjuk is: megecetesedik a bor. Érdemes a drágább bio és pasztörizálatlan almaecetet vásárolni, ha egészségmegóvás, fogyás, roborálás a cél, ezek sokkal természetesebb és tisztább ecetek, mint a bolti almaecet. Nem kell sok belőle, szerencsésre száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

Mit kezdjünk vele a konyhában?

Nagyon finom salátaöntet készíthető belőle, de illik halételekhez és szárnyasokhoz is, kacsamellsalátához is kiváló. Zöldségeket is ízesíthetünk vele, a céklakrémlevesben is megállja a helyét, de kipróbálhatjuk kecskesajthoz is, nem fogunk csalódni.

Omlóssá teheti a süteményt, ha egy kiskanál almaecetet adunk hozzá.

Ízesített almaecetet úgy készíthetünk, ha tárkonyt, kaprot esetleg borsikafüvet teszünk az üvegbe, ez akár lehet karácsonyi ajándék is lehet gasztromán családtagjainknak, barátainknak.

Milyen hatással van a szervezetünkre?

Általános immunerősítő hatása régóta ismert, roborál is. Gyakori fogyasztásának hatására csökkenhet a koleszterinszint. Jó hatással van a csontokra és a bőrre is. Sikereket várhatnak tőle azok, akiknek gyenge, töredezett vagy korpás haja, és a viszkető fejbőrre is megoldás lehet, nemcsak szájon át fogyasztva, de vízben oldva arc- vagy hajöblítésre. Körömgomba és visszér problémákra is hatásos lehet.

Fogyasztó hatása is ismert, hiszen a benne lévő pektin serkenti az emésztést. Ha fogyni szeretnénk, egy pohár vízhez tegyünk két kiskanál almaecetet, és ebből igyunk egy-egy pohárral minden étkezés előtt.

Ha leégtünk, próbáljunk testhőmérsékletű vízhez néhány evőkanál almaecetet adni, és ebbe az oldatba mártott ronggyal óvatosan kenegetni a bőrünket.

És még mire jó?

Mint minden ecetfajtának, az almaecetnek is van csíraölő és fertőtlenítő hatása. Egy-két kiskanálnyit adhatunk néha a szobanövények öntözővizéhez is, szépek és fényesek lesznek tőle.



Erőtadó saláta

Hozzávalók:
15 dkg zsenge spenótlevél
30 dkg sütőtök
20 dkg csemegekukorica
fél fej saláta
15 dkg főtt zöldborsó
egy csokor petrezselyem
almaecet
olívaolaj

Elkészítés: Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk apró kockákra, majd zubogó vízben főzzük 5 percig. Mossuk meg a spenótot és a salátaleveleket, tegyük tányérokra. A levelekre – szépen elrendezve – adjuk hozzá a borsót, a kukoricát és a sütőtököt. Szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel. Sóból, 3 evőkanál almaecetből és 5 evőkanál olívaolajból készítsünk öntet. Ezzel locsoljuk meg a salátát.

Tejszínes körteleves

Hozzávalók:
70 dkg körte /2-3 lédús-aromás, 1-3 db keményebb/
2 dl édes fehérbor
2 dl tejszín
1 db citrom leve
2 evőkanál almaecet
porcukor ízlés szerint
néhány citromfű- vagy mentalevél
őrölt fahéj

Elkészítés: A keményebb körtéket negyedeljük, gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd az almaecetes vízben megmossuk. Annyi citromos vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi, nem főzzük teljesen puhára, állaga maradjon ropogós. A főzővízből kiszedjük, félretesszük.
A puhább körtéket is megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk, és az előbbi lét felhasználva puhára főzzük, a tejszínnel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a bort, majd jól lehűtjük.
A félretett párolt körtecikkekkel és a citromfű- vagy mentalevelekkel, fahéjjal meghintve tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss