Nem fog korogni a gyomrod
Böjtöléskor ideális táplálék az alma, mert minden létfontosságú tápanyaggal ellátja a szervezetedet, és pektintartalmának köszönhetően megszünteti az éhségérzetet. Ez a ballasztanyag ráadásul megköti az emésztés során kiválasztódó méreganyagokat és kitakarítja a beleket, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.
A gyümölcsöt nyersen és hámozatlanul fogyaszd, mert a héjában vagy közvetlenül alatta található a legtöbb értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag. Különösen fontos a szervezet ellenálló képességét fokozó C-vitamin, a vízhajtó tulajdonságú kálium, a csontritkulás ellen ható kalcium beépülését segítő bór és a vérképzést serkentő vas. Ezenkívül a gyümölcshús és a héj egyaránt gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat.
Nem kell az éhkoppot nyelned
A böjtölés testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásainak megtapasztalásához nem kell éhezéssel sanyargatni magadat.
Reggelire müzlit, granolát vagy zabkását egyél almával. (Tüntesd el szem elől a mogyorókrémet és a dzsemeket, hogy ne ess kísértésbe!)
A nap folyamán számos hagyományos böjti ételt, pl. húsmentes leveseket, sós vízben főtt babot, olajos káposztát, főzelékeket (főleg spenótot), valamint tojást és különböző halételeket fogyaszthatsz. A nasikat viszont felejtsd el – valahányszor megkívánod az édességet, rágcsálj el egy almát! A benne található gyümölcscukor elmulasztja a csoki utáni vágyat, ezenkívül segít a tavaszi fáradtság leküzdésében és a figyelem összpontosításában.
3 napos almakúra
Ez a legegyszerűbb böjt: minden étkezés alkalmával kizárólag almát ehetsz. Abból viszont annyit, amennyi beléd fér. A kalóriaszegény gyümölcsből bátran elrágcsálhatsz naponta akár 2-2,5 kilót, és közben még karcsúsodhatsz is.
Savanyú almával nem szabad kúrát tartani, ajánlott fajta pl. a jonatán, a golden és a ranett. Ne feledkezz meg a napi 2 l folyadékbevitelről! A szomjúságodat csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével és a szervezet tisztulását elősegítő gyógyteákkal csillapíthatod.
Készíts almahéjteát!
Almás sütemények, almaszósz vagy -kompót készítésekor ne dobd ki a gyümölcs héját, mert nyersen és szárítva egyaránt leforrázhatod. Az almahéjtea kellemes ízű, gazdaságos szomjoltó, ami egyúttal bevált házi szer a tél végén támadó vírusok és kórokozók ellen. Immunerősítő, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, jó vesetisztító és segíti a méregtelenítést. Fogyókúra esetén is érdemes kortyolgatni.
2 db – minél pirosabb színű – kezeletlen és ép alma vékonyan lehámozott héját öntsd le 5 dl forrásban levő vízzel, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig. Nem szükséges ízesíteni, de forrázás előtt adhatsz hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy zöldfűszert, pl. citromfüvet. Szárított almahéjból nagyobb mennyiséget forrázz le, és hosszabb ideig áztasd.