Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért böjtölj almával!

default user icon
MME
Régen az emberek főleg vallási okokból tartottak böjtöt hamvazószerdától húsvétig. Ezalatt egyáltalán nem fogyasztottak húst, és naponta csak egyszer laktak jól. Manapság sokan a tavaszi megújulás jegyében és egészségük megóvása érdekében táplálkoznak mértékletesen ebben az időszakban.

Nem fog korogni a gyomrod

Böjtöléskor ideális táplálék az alma, mert minden létfontosságú tápanyaggal ellátja a szervezetedet,  és pektintartalmának köszönhetően megszünteti az éhségérzetet. Ez a ballasztanyag ráadásul megköti az emésztés során kiválasztódó méreganyagokat és kitakarítja a beleket, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.

A gyümölcsöt nyersen és hámozatlanul fogyaszd, mert a héjában vagy közvetlenül alatta található a legtöbb értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag. Különösen fontos a szervezet ellenálló képességét fokozó C-vitamin, a vízhajtó tulajdonságú kálium, a csontritkulás ellen ható kalcium beépülését segítő bór és a vérképzést serkentő vas. Ezenkívül a gyümölcshús és a héj egyaránt gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat.

Nem kell az éhkoppot nyelned

A böjtölés testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásainak megtapasztalásához nem kell éhezéssel sanyargatni magadat.

Reggelire müzlit, granolát vagy zabkását egyél almával. (Tüntesd el szem elől a mogyorókrémet és a dzsemeket, hogy ne ess kísértésbe!)
A nap folyamán számos hagyományos böjti ételt, pl. húsmentes leveseket, sós vízben főtt babot, olajos káposztát, főzelékeket (főleg spenótot), valamint tojást és különböző halételeket fogyaszthatsz. A nasikat viszont felejtsd el – valahányszor megkívánod az édességet, rágcsálj el egy almát! A benne található gyümölcscukor elmulasztja a csoki utáni vágyat, ezenkívül segít a tavaszi fáradtság leküzdésében és a figyelem összpontosításában.

3 napos almakúra

Ez a legegyszerűbb böjt: minden étkezés alkalmával kizárólag almát ehetsz. Abból viszont annyit, amennyi beléd fér. A kalóriaszegény gyümölcsből bátran elrágcsálhatsz naponta akár 2-2,5 kilót, és közben még karcsúsodhatsz is.

Savanyú almával nem szabad kúrát tartani, ajánlott fajta pl. a jonatán, a golden és a ranett. Ne feledkezz meg a napi 2 l folyadékbevitelről! A szomjúságodat csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével és a szervezet tisztulását elősegítő gyógyteákkal csillapíthatod.

Készíts almahéjteát!

Almás sütemények, almaszósz vagy -kompót készítésekor ne dobd ki a gyümölcs héját, mert nyersen és szárítva egyaránt leforrázhatod. Az almahéjtea kellemes ízű, gazdaságos szomjoltó, ami egyúttal bevált házi szer a tél végén támadó vírusok és kórokozók ellen. Immunerősítő, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, jó vesetisztító és segíti a méregtelenítést. Fogyókúra esetén is érdemes kortyolgatni.

2 db – minél pirosabb színű – kezeletlen és ép alma vékonyan lehámozott héját öntsd le 5 dl forrásban levő vízzel, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig. Nem szükséges ízesíteni, de forrázás előtt adhatsz hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy zöldfűszert, pl. citromfüvet. Szárított almahéjból nagyobb mennyiséget forrázz le, és hosszabb ideig áztasd.

3+1 OK, AMIÉRT MEGÉRI MINDEN NAP ALMÁT ENNI >>> 

MI ZAJLIK A TESTEDBEN ÓRÁRÓL ÓRÁRA? FIGYELJ A BIORITMUSODRA! >>> 

6 OLCSÓ ÉS SZUPEREGÉSZSÉGES ÉTEL, AMIT MINDEN NAP ENNED KELLENE! >>> 

Ezek is érdekelhetnek