Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alma

Az almából készült finomságoknak senki nem képes többé ellenállni, ha egyszer kipróbálta. Finom, laktató, egészséges, és nagyon könnyű vele bánni. Egy kis fagylalt, méz és mazsola - és máris készen van a család vacsorája!
Tudtad, hogy..

- Fajtájától és érettségétől függően egy nyers alma a napi C- vitamin szükségletünk 12-60 % - át fedezi.
- A szénhidrátok olyan formában találhatók meg benne, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
- Az almában lévő kalcium a gyermekek csontrendszerének kialakulásában, az idősebbeknél pedig a csontritkulás megakadályozásában segít, valamint kedvező hatású az ideg- és agysejtek működésére.
- Magnézium és kalciumtartalma együttesen az érrendszert teszi ellenállóvá.
- Székrekedésben szenvedőknek reggel, üres gyomorra ajánlják az alma fogyasztását.
- Meghámozni nem kell, mivel az értékes C-vitamin és a rostanyagok a héj alatti részekben találhatók.
- Az étkezés előtt fogyasztott alma megindítja a gyomornedvképződést. Étkezés után pedig letisztítja a fogak felületét ellepő ételmaradékot.
- Az alma rágás köztudottan erősíti a fogínyt.
- A reszelt nyers alma mézzel, citromlével keverve, esetleg reszelt sárgarépával gazdagítva, kitűnő immunrendszer-erősítő.

Mézes töltött alma fagyival

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál mogyoró vagy dió, 2 és fél teáskanál méz, 1 evőkanál citromlé
Előkészítés: Az almákat megmossuk, kalapjukat levágjuk, és a magházukat alaposan kivájjuk. A mazsolát megmossuk és megszikkasztjuk. A mogyorót vagy a diót összevagdaljuk. A sütőt 225 fokra (gázsütő: 5. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A mézet vízzel a duplájára hígítjuk. Összekeverjük a mazsolával, a dióval és a citromlével. Az almák üregébe töltjük, és tűzálló tálra vagy zománcos tepsire ültetjük. A forró sütőben - az alma keménységétől függően - 15-20 percig sütjük.
Melegen vanília fagylalttal vagy pudinggal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss