Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Allergiával küzdesz? Így lehet tisztább az otthonod levegője!

default user icon
MME
Ha pollen- vagy porallergiától szenvedsz, fontos, hogy a lakásban mindig tisztaság legyen. Cikkünkből megtudhatod, hogyan szabadulhatsz meg a különféle tüneteket okozó anyagoktól az otthonodban.

Sokak életét keseríti meg a por-, a pollen- vagy a penészgomba-allergia. A kaparó torok, a könnyező szemek és a bedugult orr bizony nehéz pillanatokat okoz. A gyógyszerek, vény nélkül kapható allergia elleni szerek mellett sokat tehetünk azért, hogy minél könnyebbek legyenek a mindennapok. 

Szellőztetni muszáj

Az allergiások pontosan tudják, hogy milyen fontos a rendszeres szellőztetést, ám nem mindegy, hogy mikor nyitunk ablakot: a nyári időszakban érdemes késő estétől hajnalig szellőztetni.

Készítsünk házilag tisztítószereket

Bizonyos tisztítószerek olyan erős vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek miatt légzési nehézségek léphetnek fel. Egyes esetekben allergiás vagy asztmás rohamot is okozhatnak. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes házi tisztítószert készíteni. Ehhez használhatunk szappant, vizet és ecetet, vagy szódabikarbónát.

A klíma karbantartása nagyon fontos

Amennyiben a fűtőrendszer vagy a klíma szűrője eltömődött, illetve piszkos, az megakadályozza a levegő megfelelő áramlását. Ráadásul, ha emellett nedvesség is tapasztalható, könnyen megtelepszik a penészgomba. Cseréljünk legalább három havonta szűrőt, allergia esetén pedig érdemes havonta ellenőrizni a rendszert.

Legyen légmozgás!

A penészgomba a nedves helyeket kedveli, ezért érdemes rendszeresen páramentesíteni a fürdőszobát. Ennek érdekében nyissunk ablakot vagy kapcsoljuk be a ventilátort, miután lezuhanyoztunk.

A konyhában is legyünk résen

Ha túl hosszú ideig tároljuk a zöldségeket, illetve a gyümölcsöket, penészgomba képződhet rajtuk. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni őket és, ha találunk romlott, illetve penészes darabokat, dobjuk ki! Tovább megőrzik a frissességüket, ha közvetlen a fogyasztás előtt mossuk meg őket, a tárolás előtt nem.

A virágok segíthetnek is

A szobanövények megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, ráadásul bizonyos fajták még vegyi anyagokat is képesek kiszűrni a levegőből. Ha nem vagyunk rájuk allergiásak, érdemes vitorlavirágot vagy aloe verát beszerezni.

Takarítsunk alaposan

  • Ügyeljünk a nehezen elérhető helyek tisztítására, ellenkező esetben könnyen felhalmozódik a por az adott felületen. A portörlést érdemes mindig a magasabb polcokon kezdeni és fentről lefelé végezni. Ne hagyjuk ki a szekrény tetejét és a bútorokat is húzzuk arrébb, hogy kitarkítsunk mögöttük. Takarítás közben emeljük fel a dísztárgyakat, a tárolódobozokat, a könyveket és a vázákat, majd töröljük át őket!
  • Ha száraz törlőkendővel próbálunk megszabadulni a bútorokon lévő portól, azzal csak felkavarjuk azt, ezáltal visszakerül a levegőbe. Használjunk inkább speciális tisztítószert vagy nedves törlőkendőt a portalanításhoz.
  • A port a szobanövényekről is ajánlott letakarítani, ezzel segítve a megfelelő fotoszintézist. Amennyiben a rajtuk található porréteg még vékony, elég áttörölgetnünk őket egy portörlővel. Ezt érdemes néhány naponta megtennünk, így nem halmozódik fel rajtuk a szennyeződés. Amennyiben vastagabb porréteget találunk, töröljük át a leveleket egy nedves ronggyal, vagy zuhanyozzuk le a virágot!
  • A TV képernyőjét, illetve a számítógép és a laptop monitorját érdemes mikroszálas kendővel áttörölgetni.
  • A billentyűzet könnyen beszennyeződhet, ami növeli a fertőzések kockázatát, így érdemes azt is legalább kétnaponta megtisztítani.
  • Porszívózzuk ki a szőnyegeket és mossuk fel a padlót legalább hetente egy alkalommal.

Ne feledkezzünk meg az ágynemű rendszeres cseréjéről

Általában az ágyneműben található a legtöbb por, ezért érdemes legalább hetente huzatot cserélni. Ilyenkor alaposan poroljuk ki a paplant és a párnákat, a mosásnál pedig állítsunk be legalább 60 °C-ot!

Forrás: Metropol 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss