Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Állatot tartanál a panelban? Ezeknek az előírásoknak kell megfelelned

default user icon
MME
A házi kedvenc tartása nem csak a kertes házban élők kiváltsága lehet, bár a panellakásban másféle szabályok vannak érvényben. Mutatjuk, mikre kell figyelni!

Ma már mindenki joga van az állattartáshoz, függetlenül attól, hogy milyen típusú ingatlanban él. Ám a társasházakban, ha meg nem is tilthatják, külön szabályokat vezethetnek be a házirendbe az állattartásra vonatkozóan.

Kis lakás, kis kutya

A kis kedvenc megválasztásakor figyelembe kell vennünk az otthonunk méretét. Az előírás szerint a kis testű kutyák számára minimum 10 m2, a közepes testűeknek minimum 15 m2, a nagy testű ebek számára pedig legalább 20 m2 területet kell biztosítanunk. Ha csak ennél kisebb hely áll rendelkezésre, akkor a társasház megtilthatja a tartást – ismerteti a szabályokat dr. Sáfrány Írisz Zsófia a ripost.hu cikkében.

Szabályozott mennyiség

Előfordulhat, hogy a társasház házirendjében korlátozzák a lakásban tartható állatok számát, ezért mindenképpen olvassuk át az előírást, ha több állatot is szeretnénk. Ha nincs erre vonatkozó iránymutatás, akkor a jogszabály a mérvadó: minimum 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítanunk kutyusonként.

Közös használatú területek

Erre vonatkozóan több szabályt is megfogalmazhatnak a házirendben. Akár az is előfordulhat, hogy a társasház területein, például a közös udvaron, nem tartózkodhat állat. Ilyenkor sétáltatni sem szabad ott. Ha nincs ilyen kikötés, azt például megszabhatják, hogy a kutya csak pórázon sétáltatható a gangon, folyosó vagy közös udvaron. Így már a lakásból kilépve rajta kell lennie.

A gazdi felelőssége

Ha a házi kedvencünk odapiszkít valahová, akkor a közös használatú területeken (például a lépcsőházban, a liftben) a mi felelősségünk ezt feltakarítani. Ugyanígy a gazdi felel az esetleges károkért, mondjuk ha a cicánk kiszökik, és letapossa a szomszéd virágait.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss