hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Algyői filézett ponty halászlé

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez. A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük. (ott van benne a legtöbb Y szálka) A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható)

Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk. (a szálkák szinte feloldódnak a sóban)

Ezalatt a bográcsban zsíron megpirítjuk enyhén az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával(kkal), a hal csontos részeit, fejét, és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk. A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van).

Rászórjuk, a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felrottyantjuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.

A zsírt ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss