hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alföldi gulyás mangalicából

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 2 literhez:
  • 50 dkg mangalica lábszár, esetleg lapocka
  • 5 dkg (mangalica) zsír vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller)
  • 50 dkg burgonya
  • 2 babérlevél
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • kb. 2 teáskanál őrölt paprika
  • kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • kb. 1 teáskanál egész kömény
  • kb. 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • kb. 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • kb. 1/2 teáskanál tört chili
  • zeller- és petrezselyem zöldje
  • Levesbetétnek:
  • 1 tojásból készült csipetke (esetemben száraz volt)

Elkészítés

Elkészítés: A húst leöblítem, leszárítom, kb. 2x2 cm-es kockákra, a vöröshagymát és fokhagymát finomra, a zöldséget karikára aprítom.

A zsiradékban megdinsztelem a vöröshagymát a fokhagymával, a húst az egész köménnyel fehéredésig pirítom. Meghintem őrölt paprikával, felengedem kb. 1/2 liter vízzel. Sózom, borsozom, a zellerrel, babérral, majoránnával, chilivel, zöldpaprikával, paradicsommal addig főzöm lassan, ameddig a hús kb. félpuhára fő.

Hozzáadom az aprított zöldségeket, tovább főzöm puhulásig. Felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, újraforrásnál hozzáadom a darabolt burgonyát, a csipetkét, tovább főzöm kb. 10-15 percig.

Közben utána fűszerezem sóval, borssal, őrölt köménnyel, aprított zöld fűszerekkel, csipet cukorral, és pár csepp ecettel lágyítom az ízeket, lassan együtt készre főzöm.

Rövid pihentetés után tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss