Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alföldi gulyás mangalicából

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 2 literhez:
  • 50 dkg mangalica lábszár, esetleg lapocka
  • 5 dkg (mangalica) zsír vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller)
  • 50 dkg burgonya
  • 2 babérlevél
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • kb. 2 teáskanál őrölt paprika
  • kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • kb. 1 teáskanál egész kömény
  • kb. 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • kb. 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • kb. 1/2 teáskanál tört chili
  • zeller- és petrezselyem zöldje
  • Levesbetétnek:
  • 1 tojásból készült csipetke (esetemben száraz volt)

Elkészítés

Elkészítés: A húst leöblítem, leszárítom, kb. 2x2 cm-es kockákra, a vöröshagymát és fokhagymát finomra, a zöldséget karikára aprítom.

A zsiradékban megdinsztelem a vöröshagymát a fokhagymával, a húst az egész köménnyel fehéredésig pirítom. Meghintem őrölt paprikával, felengedem kb. 1/2 liter vízzel. Sózom, borsozom, a zellerrel, babérral, majoránnával, chilivel, zöldpaprikával, paradicsommal addig főzöm lassan, ameddig a hús kb. félpuhára fő.

Hozzáadom az aprított zöldségeket, tovább főzöm puhulásig. Felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, újraforrásnál hozzáadom a darabolt burgonyát, a csipetkét, tovább főzöm kb. 10-15 percig.

Közben utána fűszerezem sóval, borssal, őrölt köménnyel, aprított zöld fűszerekkel, csipet cukorral, és pár csepp ecettel lágyítom az ízeket, lassan együtt készre főzöm.

Rövid pihentetés után tálalom.

Ezek is érdekelhetnek