Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

Sokaknak hízelgő lehet, hogy bőven a húszas éveikben is annyira fiatalnak nézik őket, hogy elkérik a boltban tőlük a személyit. Nem véletlenül szigorúak az eladók az élelmiszerboltban, és ellenőriznek majdnem minden vásárlót, ugyanis fontos szabályt kell betartaniuk!

Kiskorú nem léphet a dohánybolt területére, az élelmiszerboltokba viszont gond nélkül bemehetnek a fiatalok is. Ma már nem árulnak cigarettát az élelmiszerboltok, így egyedüli korhatáros termékként az alkoholt találjuk az Aldi, a Lidl, a SPAR és a többi lánc üzleteinek polcain. Törvényileg tilos kiskorúakat alkoholos termékkel kiszolgálni és nemcsak a hatóságok büntetik súlyosan a szabályszegést. Nem véletlen, hogy a bolti dolgozók, legfőképp a kasszások bárkitől elkérik a személyijét, akiben kicsit is bizonytalanok.

Sokan zaklatásnak veszik a személyi elkérését

Egyeseknek hízelgő lehet, hogy huszonévesen is elkérik tőle a személyi igazolványát, ha alkoholos italt próbál vásárolni az élelmiszerboltban. Sokan csak jót mosolyognak ezen, ám mások sértőnek, értelmetlennek találhatják, hogy be kell mutatniuk az igazolványt a kasszánál. Előfordulhat, hogy ebből konfrontáció is lesz az eladó és a vásárló között, ám jó oka van minden kasszásnak alaposan megbizonyosodni arról, kinek ad el alkoholt!

Komoly büntetést kockáztat a figyelmetlen pénztáros

Kiskorúak alkohollal történő kiszolgálása nemcsak törvénysértő és pénzbírsággal súlytható cselekedet, de a boltra és a hibát elkövető dolgozóra nézve is következményekkel jár. Abban az üzletben, ahol ez megtörténik, ott a hatóságok határozott időre bevonhatják a bolt alkoholértékesítési jogát, emellett pénzbüntetést is kaphat a cég. Ez azonban nem minden, ugyanis a hibát elkövető pénztárost azonnal ki is rúgják.

Ez az oka tehát annak, hogy szigorúan ellenőrzik a vásárlók életkorát, főleg a fiatal vevőkét, a bolti dolgozó ugyanis a munkájával, a megélhetésével játszik, ha könnyelmű.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss