Származási hely:
Talán kevesen tudják, de az egyik legfontosabb fűszer, amely a Mátrában és a Bükkben vadon is megterem. Népies neve hasznos kömény vagy keménymag.
Ezért fogyaszd:
Megkönnyíti az emésztést. Étvágygerjesztőként ismert, de levest vagy teát főzve belőle, felfúvódás ellen is ajánlott.
Így használd:
Az erőteljes ízű magocskák nem hiányozhatnak a különféle párolt és sült sertéshúsokról.
Kenyérbe, péksüteményekbe teszik, illetve a pogácsát hintik meg vele. A teljesség igénye nélkül: körözöttek, lágy sajtok, levesek, főzelékek, kolbászfélék kiváló ízesítője.
A vörösboros gulyásleves pikáns ízt kap a reszelt citromhéjtól, de ezt ízlés szerint el is hagyhatod belőle. Az őrölt köményt viszont ne felejtsd ki belőle!