Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A zsemlegombóc legalább olyan klasszikus köret mint a petrezselymes krumpli vagy a nokedli. Sokan csak a vadas mellé tudják elképzelni, pedig bármilyen más szaftos és húsos ragu mellé tökéletesen passzol.

A zsemlegombóc nem hiányozhat a vadas mellől. Ez az egyszerű és magyaros köret legalább olyan ismert és közkedvelt, mint a petrezselymes krumpli, a nokedli, mégis ritkán és szinte csak a vadas mellé készítjük. A zsemlegombóc viszont remekül passzol bármilyen szaftos és húsos raguhoz, legyen az tejszínes, gombás vagy akár tárkonyos étel.

Zsemlegombóc, íme a recept videón /Fotó: Mindmegette
Zsemlegombóc, íme a recept videón /Fotó: Mindmegette

A zsemlegombóc elkészítése ráadásul pofonegyszerű, a végeredmény pedig nemcsak ízletes, de garantáltan felidézi a gyerekkori, kellemes ízemlékeket is. Mutatjuk a receptet videón is!

Íme a zsemlegombóc receptje

Hozzávalók:

  • 3 db vizes zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5-6 ek. liszt
  • bors

Elkészítés:

  1. A zsemlegombóc elkészítéséhez a vizes zsemléket apró kockákra vágjuk, sütőtepsire helyezzük és 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben, alsó-felső módban addig sütjük, amíg pici színt nem kapnak. Nem szabad megégetni a zsemlekockákat.
  2. A zsemlekockákat ezután egy mély tálba tesszük és felöntjük a tejjel és egy kanállal alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a folyadék. Pár percig pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és megdinszteljük a kockákra vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk.
  4. Ha a zsemlekockák magukba szívták a tejet, akkor hozzákeverjük a dinsztelt vöröshagymát és hozzáadjuk a két tojást, a felaprított petrezselymet és a lisztet. Ehhez a mennyiséghez 5-6 evőkanál liszt kell, de lehet, hogy többre is szükség van, attól függően, mekkorák a tojások. Sózzuk és borsozzuk, majd egy fakanállal alaposan összedolgozzuk. Sűrű, kézzel formázható masszát kell kapnunk, ezért ha kell, tehetünk még hozzá lisztet.
  5. Egy lábasban vizet forralunk, amit alaposan megsózunk. Amíg forr a víz, addig pihen a zsemlegombóc masszája. Amikor a víz gyöngyözni kezd, akkor vizes kézzel falatnyi gombócokat formázunk és egyenként a sós vízbe tesszük. A gombócok főzés során megdagadnak, így nem érdemes nagyokat formázni.
  6. Újraforrástól számítva tíz percig főzzük a gombócokat, majd elzárjuk a hőforrást, lefedjük a lábast és tíz percig állni hagyjuk.
  7. Tálalásig tarthatjuk meleg vízben a zsemlegombócokat. Vadas, vagy bármilyen szaftos ragu mellé tökéletes köret.

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.