A brasssói aprópecsenye az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb magyar étel, amely egyszerűségével és ízgazdagságával hódít. Hagyományosan sertéshúsból készül, ropogósra sült krumplival – de miért ne lehetne ezt az ikonikus fogást húsmentesen is elkészíteni?

A zöldségbrassói tökéletes alternatíva azoknak, akik vegetáriánus életmódot folytatnak, vagy csak szeretnék egy kicsit könnyedebbé tenni ezt a laktató fogást, esetleg böjtöt tartanak. A hús helyett különféle zöldségek kerülnek az ételbe, mint például gomba, sárgarépa vagy zöldborsó, amelyek nemcsak ízletesek, de tápanyagokban gazdagok. A pirított burgonya természetesen nem maradhat el, hiszen ettől lesz igazán brassói, de ha még egészségesebbé szeretnéd tenni, akár édesburgonyával vagy sütőben sült változattal is elkészíthető.

A fűszerezés ennél az ételnél kulcsfontosságú: a fokhagyma, a bors, a majoránna és a paprika együttese adja meg azt az ellenállhatatlan aromát, amely a klasszikus brassóira emlékeztet. 

Ez az étel tökéletes választás hétköznapokra, hiszen gyorsan elkészíthető, kevés alapanyagból is kihozható, és akár előre is elkészíthető, hiszen másnap is nagyon finom. Ha szeretnéd kipróbálni a brassói egy könnyedebb, de ízgazdag változatát, akkor ez a recept neked szól! Nézzük, hogyan készül a tökéletes zöldségbrassói!

Zöldségbrassói sült burgonyával
Isteni finom és vegák is fogyaszthatják a zöldségbrassóit / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Zöldségbrassói sült burgonyával

Elkészítési idő: 45 perc 

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa  
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • 1 db cukkini 
  • 4-5 db gomba  
  • 1 db kápia paprika 
  • 2 db vöröshagyma  
  • 3 evőkanál olívaolaj  
  • 4 gerezd fokhagyma  
  • só 
  • bors 
  • 1 csapott evőkanál szárított majoránna  
  • 5 dl zöldségalaplé  
  • 2 marék fagyasztott zöldborsó  
  • 80 dkg sárga parázsburgonya  
  • olaj a sütéshez  

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, feldaraboljuk. A cukkinit és a gombát megmossuk, szárazra töröljük, és ezt is hasonló méretű darabokra szabjuk. A paprikát félbevágjuk, kiszedjük az ereket és a magokat, majd ezt is felszeleteljük. A vöröshagymát hámozzuk, finomra vágjuk, az olívaolajon megdinszteljük. Hozzátesszük a fokhagymát, egy percig együtt sütjük. Rátesszük a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, és öt percig pároljuk együtt. Felöntjük az alaplével, puhára főzzük. Ha már majdnem jók a zöldségek, hozzátesszük a fagyasztott zöldborsót is, és együtt készre főzzük. 
  2. A burgonyát alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, és bő olajban kisütjük. Végül összeforgatjuk a zöldségraguval. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.