Alapételek

Egészséges, gyors és finom: zöldfűszeres csirkemell sütőben sült édesburgonya-hasábokkal

A rohanó hétköznapokon gyakran nehéz olyan ételt találni, ami egyszerre finom, tápláló és az elkészítése nem vesz el órákat az életünkből. A zöldfűszeres csirkemell sütőben sült édesburgonya-hasábokkal tökéletesen megfelel az említett kritériumoknak: egészséges, gyors és finom is.

Egy hosszú nap után hazaérve mindannyian finom és tápláló vacsorára vágyunk – lehetőleg olyanra, amit nem kell órákig készíteni, és ami után nem marad egy halom mosogatnivaló. Ha ismerős ez az érzés, akkor jó hírünk van: a zöldfűszeres csirkemell sütőben sült édesburgonya-hasábokkal nemcsak egyszerű és gyors megoldás, hanem még egészséges is. Friss, laktató, színes és tele van ízekkel – igazi jolly joker, amit érdemes beilleszteni a heti menübe. Íme, a recept!

zöldfűszeres csirkemell
Zöldfűszeres csirkemell sütőben sült édesburgonya-hasábokkal
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a zöldfűszeres csirkemell sütőben sült édesburgonya-hasábokkal

A csirkemell sovány, fehérjedús alapanyag, amit a friss zöldfűszerek – például rozmaring, kakukkfű, petrezselyem vagy bazsalikom – teljesen új szintre emelnek. Az édesburgonya pedig nemcsak színesebbé teszi a tányért, de alacsonyabb glikémiás indexe miatt lassabban emeli a vércukorszintet, mint a sima krumpli, így tökéletes választás akár diétázóknak is.

Miért éppen a sütőben? 

A sütőben sült ételeknek van egy nagyon nagy előnye. Nem kell folyamatosan kevergetni, csak bedobod az alapanyagokat, beállítod az időzítőt, és már készül is az ebéd vagy vacsora. A csirkemell omlós lesz, miközben az édesburgonya kívül ropogósra, belül krémesen puhára sül – pont, ahogy szeretjük.

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (bazsalikom, petrezselyem zöldje, kapor, kakukkfű, zsálya, oregánó, majoránna stb.) 
  • 2 gerezd fokhagyma  
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só, bors 
  • 80 dkg édesburgonya 

Elkészítés: 

  1. Egy tálba öntünk hat evőkanál olívaolajat, beletesszük a megmosott, leszárított, durvára felaprított zöldfűszereket, valamint az átnyomott fokhagymát. Botmixerrel alaposan pürésítjük. A csirkemelldarabokat kinyitjuk, majd enyhén kiklopfoljuk, így szép nagy szeleteket kapunk. Sóval és borssal meghintjük mindkét oldalukat. Bekenjük a zöldfűszeres olajos páccal, és egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Utána egy kevés olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, és a sütőben készre sütjük – vagy serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.  
  2. Meghámozzuk az édesburgonyát, hasábokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire szórjuk. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, meghintjük sóval, jól átforgatjuk, hogy mindenhol érje a zöldséget a só és az olaj. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. 

Extra tipp: 

A hús és az édesburgonya mellé joghurtos céklasalátát is készíthetünk, így még színesebb, rost- és vitamindúsabb lesz az étel. 

(Fotó és recept: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.