Alapételek

Vajbab gazdagítja ezt a sertésragut, amiből a család minden tagja kétszer szed a tányérra

A húsos raguk azért nagyon jók, mert bármilyen zöldséggel vagy akár gombával is gazdagíthatjuk a szaftos ételt. A köret lehet krumpli, tészta és rizs is, ki melyiket szereti jobban. Ez a vajbabos sertésragu könnyen elkészül, laktató és mondani sem kell, hogy nagyon finom.

A rántott húsok, pörköltek és rakottasok mellett a raguk is meghatározó elemei a magyar gasztronómiának. Volt idő, amikor a húsokhoz mindig járt valamilyen mártás, és ezt idézik a szaftos raguk, amik készülhetnek sertésből, marhából, csirkéből és pulykából is. A húsos ételt többféle zöldséggel feldobhatjuk, mi most az egyik klasszikust, a vajbabos sertésragut készítettük el.

Így készül a vajbabos sertésragu, íme a recept videón
Így készül a vajbabos sertésragu, íme a recept videón

Ha szereted a palóclevest, próbáld ki a vajbabos sertésragut

Ez a sertésragu olyan, mint egy tokány, csak nem gomba kerül bele, hanem vajbab. Sokan nem szeretik a hüvelyeseket, mert félnek attól, hogy puffadást okoznak, pedig hihetetlenül egészségesek, tápanyagban nagyon is gazdagok, finomak. A vajbab a zöldbab egy fajtája, a formája hosszúkás, halványzöld vagy sárga színben is előfordul, a nevét pedig az íze miatt kapta, ugyanis megfőve az állaga lágy, már-már vajszerű lesz.

A vajbab hüvelye és a magja is ehető, így nem kell vele semmit csinálni, csak megmosni, levágni a végeit és mehet is az ételbe. Megfőzve-párolva zöldségköret is lehet, de gazdagíthatja leveseinket, raguinkat is. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója egy zseniális sertésragut készített, ami tényleg könnyen összeáll, kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele, pláne így, hogy a recept leírva és videón is kézreáll.

  • Adag: 4 személyre
  • Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók a vajbabos sertésraguhoz:

  • 1 tk. zsír
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 60 dkg kockázott sertéscomb
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 db t.v. paprika
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 dl alaplé vagy víz
  • 60 dkg vajbab
  • ½ csokor kapor
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csapott ek. keményítő
  • bors

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • kapor
Vajbabos sertésragu
Vajbabos sertésragu
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

Miért egészségesek a hüvelyesek?

A hüvelyes zöldségeknek külön világnapja is van, nem véletlenül, ugyanis sokan egyáltalán nem is fogyasztanak babot, borsót vagy épp lencsét. A magyar gasztronómia, főleg a népi konyha egyik legfontosabb alapanyagai a bab és a lencse, számtalan étel elkészíthető ezekből, és nemcsak főzelék vagy leves alapanyagai lehetnek.

A hüvelyesek fogyasztására nemcsak a hagyományok ápolása miatt lenne szükség, hanem azért is, mert rendkívül egészségesek. A hüvelyesek tele vannak vitaminokkal, a szervezet megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, emellett található bennük fehérje, amely az izomépítést és a fogyást is támogatja, valamint rengeteg rost, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a bélrendszer hatékonyan működjön.

Melyek a hüvelyesek?

  • bab és babfélék
  • zöldbab (és a vajbab)
  • zöldborsó
  • csicseriborsó
  • lencse és lencsefélék (pl. vöröslencse)
  • szójabab

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.