A rántott húsok, pörköltek és rakottasok mellett a raguk is meghatározó elemei a magyar gasztronómiának. Volt idő, amikor a húsokhoz mindig járt valamilyen mártás, és ezt idézik a szaftos raguk, amik készülhetnek sertésből, marhából, csirkéből és pulykából is. A húsos ételt többféle zöldséggel feldobhatjuk, mi most az egyik klasszikust, a vajbabos sertésragut készítettük el.

Ha szereted a palóclevest, próbáld ki a vajbabos sertésragut
Ez a sertésragu olyan, mint egy tokány, csak nem gomba kerül bele, hanem vajbab. Sokan nem szeretik a hüvelyeseket, mert félnek attól, hogy puffadást okoznak, pedig hihetetlenül egészségesek, tápanyagban nagyon is gazdagok, finomak. A vajbab a zöldbab egy fajtája, a formája hosszúkás, halványzöld vagy sárga színben is előfordul, a nevét pedig az íze miatt kapta, ugyanis megfőve az állaga lágy, már-már vajszerű lesz.
A vajbab hüvelye és a magja is ehető, így nem kell vele semmit csinálni, csak megmosni, levágni a végeit és mehet is az ételbe. Megfőzve-párolva zöldségköret is lehet, de gazdagíthatja leveseinket, raguinkat is. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója egy zseniális sertésragut készített, ami tényleg könnyen összeáll, kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele, pláne így, hogy a recept leírva és videón is kézreáll.
- Adag: 4 személyre
- Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók a vajbabos sertésraguhoz:
- 1 tk. zsír
- 5 dkg húsos szalonna
- 60 dkg kockázott sertéscomb
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 db t.v. paprika
- 1 db babérlevél
- 1 tk. őrölt kömény
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. pirospaprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 dl alaplé vagy víz
- 60 dkg vajbab
- ½ csokor kapor
- 2 ek. tejföl
- 1 csapott ek. keményítő
- só
- bors
A tálaláshoz:
- tejföl
- kapor

FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE
Miért egészségesek a hüvelyesek?
A hüvelyes zöldségeknek külön világnapja is van, nem véletlenül, ugyanis sokan egyáltalán nem is fogyasztanak babot, borsót vagy épp lencsét. A magyar gasztronómia, főleg a népi konyha egyik legfontosabb alapanyagai a bab és a lencse, számtalan étel elkészíthető ezekből, és nemcsak főzelék vagy leves alapanyagai lehetnek.
A hüvelyesek fogyasztására nemcsak a hagyományok ápolása miatt lenne szükség, hanem azért is, mert rendkívül egészségesek. A hüvelyesek tele vannak vitaminokkal, a szervezet megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, emellett található bennük fehérje, amely az izomépítést és a fogyást is támogatja, valamint rengeteg rost, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a bélrendszer hatékonyan működjön.
Melyek a hüvelyesek?
- bab és babfélék
- zöldbab (és a vajbab)
- zöldborsó
- csicseriborsó
- lencse és lencsefélék (pl. vöröslencse)
- szójabab






