Alapételek

Ezen a mozzanaton múlik a tökéletes tükörtojás, így lesz folyós a sárgája, de már szilárd a fehérje

A tojásból sokféle tápláló és finom reggeli készíthető, azonban a rántotta, a főtt tojás és a tükörtojás viszi a prímet.

A tojás az egyik legfőbb táplálék, tele van a szervezet egészséges működése szempontjából fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul kiváló fehérjeforrás is. A tojásos ételek nemcsak táplálóak, hanem hosszan el is telítenek, ráadásul finomak is. Sokan reggelire és vacsorára is tojásos ételeket esznek, és ezek közül a rántotta, valamint a tükörtojás a legnépszerűbb.

A tökéletes tükörtojás receptje
A tökéletes tükörtojás receptje
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Legyen szó rántottáról, főtt vagy tükörtojásról, mindenki máshogyan szereti. A rántotta lehet lágyabb, de jól lepirult is, a főtt tojás lágy és kemény, a tükörtojás pedig szintúgy lehet alaposan körbepirított, valamint olyan állagú is, amikor a fehérje már megdermedt, a sárgája viszont még folyós. Ez utóbbi az, amit a legtöbben imádnak, egy szelet pirítóssal, friss paradicsommal, paprikával és újhagymával együtt fenséges reggeli!

A tökéletes tükörtojás titka, íme a recept videón

A tükörtojás elkészítéséhez szükség van egy tapadásmentes serpenyőre, ám a titok nemcsak ebben, hanem a hőforrásban is rejlik. Nem szabad a serpenyő alatt maxra tekerni a gázt, ugyanis akkor a tojás pillanatok alatt leég, miközben a tetején a fehérje még nyers marad.

A recept titka, hogy közepes hőfokon süssük a tojást, használjunk olajat a sütés során, illetve egy perc után fedjük le a serpenyőt, ugyanis a keletkező gőz benntartásával a tükörtojás teteje is elkészül. Ezzel a recepttel a fehérje nem lesz folyós, azaz megdermed, a sárgája viszont lágy marad.

Nincs más hátra, mint sóval, tört borssal és pirospaprikával ízesíteni a tükörtojást!

Hozzávalók két főre:

  • 4 db tojás
  • olaj
  • bors

Elkészítés:

  1. A tökéletes tükörtojás elkészítéséhez a serpenyőt közepes láng felett melegíteni kezdjük.
  2. Beleöntünk egy kevés olajat, és amikor felhevült, de még nem füstöl, akkor beleütjük a tojást.
  3. Egy perc után lefedjük a serpenyőt, hogy a képződő gőz hatására a tükörtojás tetején is megdermedjen a fehérje.
  4. Újabb egy-két perc letelte után elzárjuk a hőforrást és tálalásig lefedve tartjuk a tükörtojást, aminek a fehérje így kemény, a sárgája viszont szép folyós lett.
  5. Tálaláskor sózzuk, tört borssal fűszerezzük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.