A tojás az egyik legfőbb táplálék, tele van a szervezet egészséges működése szempontjából fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul kiváló fehérjeforrás is. A tojásos ételek nemcsak táplálóak, hanem hosszan el is telítenek, ráadásul finomak is. Sokan reggelire és vacsorára is tojásos ételeket esznek, és ezek közül a rántotta, valamint a tükörtojás a legnépszerűbb.
Legyen szó rántottáról, főtt vagy tükörtojásról, mindenki máshogyan szereti. A rántotta lehet lágyabb, de jól lepirult is, a főtt tojás lágy és kemény, a tükörtojás pedig szintúgy lehet alaposan körbepirított, valamint olyan állagú is, amikor a fehérje már megdermedt, a sárgája viszont még folyós. Ez utóbbi az, amit a legtöbben imádnak, egy szelet pirítóssal, friss paradicsommal, paprikával és újhagymával együtt fenséges reggeli!
A tükörtojás elkészítéséhez szükség van egy tapadásmentes serpenyőre, ám a titok nemcsak ebben, hanem a hőforrásban is rejlik. Nem szabad a serpenyő alatt maxra tekerni a gázt, ugyanis akkor a tojás pillanatok alatt leég, miközben a tetején a fehérje még nyers marad.
A recept titka, hogy közepes hőfokon süssük a tojást, használjunk olajat a sütés során, illetve egy perc után fedjük le a serpenyőt, ugyanis a keletkező gőz benntartásával a tükörtojás teteje is elkészül. Ezzel a recepttel a fehérje nem lesz folyós, azaz megdermed, a sárgája viszont lágy marad.
Nincs más hátra, mint sóval, tört borssal és pirospaprikával ízesíteni a tükörtojást!
Hozzávalók két főre:
Elkészítés:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.