Alapételek

13 szuper tócsni, ha gyorsan kell valami laktató vacsora

Ropog, illatozik, és minden falatjában ott van a gyerekkor – ismerd meg a tócsni ezer arcát! Akár lapcsánka, akár cicedli, akár macok néven találkoztál vele, egy biztos: ezt a ropogós krumplis finomságot lehetetlen nem szeretni. Mutatunk 13 szuper tócsni receptet, és azt, honnan jött, hogyan készül, és milyen trükkökkel teheted még finomabbá!

Van az úgy, hogy az ember valami egyszerűre, mégis tartalmasra vágyik. Nem flancos fogásra, hanem arra a jóleső, házias harapnivalóra, ami a gyerekkort idéz. Ilyen a tócsni, vagy ha úgy jobban ismerjük: lapcsánka, cicedli, krumpliprósza, beré, macok, tócsi... A név változik, a lényeg ugyanaz: reszelt krumpli, némi liszt, tojás, fűszerek, és már sül is az aranybarna, illatos lepény a serpenyőben.

Krumplis cukkinitócsni
A tócsni cukkinis változata igazi nyári finomság
FOTÓ: CESARZ / SHUTTERSTOCK

Mi is az a tócsni pontosan?

A tócsni egy reszelt krumpliból készült, serpenyőben sütött lepény, amit liszttel és tojással kötünk össze, majd fokhagymával, sóval, borssal ízesítünk. Olajban vagy zsíron sül, szélén ropogósra, belül puha, szaftosra. Az eredete a paraszti konyhához köthető, hiszen olcsó, laktató alapanyagokból készül, pont azokból, ami minden kamrában megtalálható volt.

Hogyan készül a tócsni?

Az alaprecept szerint a nyers krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és összedolgozzuk egy kevés liszttel, tojással, sóval, borssal és zúzott fokhagymával. Ezután evőkanálnyi adagokat teszünk belőle forró olajba, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Melegen a legfinomabb, de hidegen is megállja a helyét egy tartalmas uzsonnára.

Ahány tájegység, annyi név, annyi variáció

Északkeleten lapcsánkának hívják, a Bakonyban prószának, Zalában cicedlinek, a palócoknál macok a neve, míg a Tiszántúlon a „beré” is gyakori elnevezés. A nevek mögött apró, de jellegzetes különbségek is lapulnak: van, ahol a tésztába kerül egy kis tejföl vagy tejszín, máshol reszelt hagymával, netán szalonnakockákkal bolondítják meg. Van, ahol serpenyő helyett tepsiben sütik, és négyzetekre vágva kínálják, akár kenyér helyett is.

Tálalásban is széles a skála: tejföllel, sajttal, fokhagymás tejföllel, friss zöldfűszerekkel, vagy éppen lekvárral (igen, van, aki édesen szereti!) is kerülhet az asztalra. Sőt, manapság már street food köntösben is találkozni vele: óriás méretben, húspogácsával, salátával, mint egy alternatív hamburger. A húsimádók sonkával, kolbásszal töltik, a vegetáriánusok cukkinit, répát, édesburgonyát reszelnek bele, a mentes étrendet követők pedig zablisztet, rizslisztet, vagy akár csicseriborsólisztet használnak a hagyományos búzaliszt helyett.

A tócsni – bármilyen néven is fusson – hálás étel: alkalmazkodik az ízlésünkhöz, az étrendünkhöz és a rendelkezésre álló alapanyagokhoz. És pont ettől annyira szerethető.

Tippek a tökéletes tócsnihoz:

  • A reszelt krumplit érdemes enyhén kinyomkodni, hogy ne legyen túl vizes a massza.
  • A fokhagymát ne spórold ki, ettől lesz igazán karakteres!
  • Ha ropogósabb verziót szeretnél, a sütéshez használj sertészsírt az olaj helyett.
  • Extra ropogós élményért próbáld ki egy kis reszelt sajttal a masszában vagy a tetején.

Tócsni receptek

Bármelyik változatát is készíted, a tócsni mindig otthonos, szerethető étel marad. Egy kis tejföl, egy jó beszélgetés, és máris kész a tökéletes vacsora.

Recept
Egyszerű
Cukkinis tócsni párolt káposztával
90 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Egyszerű sajtos-tejfölös tócsni
20 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Spenótos tócsni
45 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Céklás tócsni
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Csirkés-spenótos rakott tócsni
65 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos macok
30 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Patisszontócsni
25 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sütőtökös zöldségtócsni
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Cukkinis tócsnirolád
45 perc
6 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cukkinis-burgonyás tócsni
25 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Krumplis cukkinitócsni
45 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Cukkinifasírt sütőben
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.