A bográcsozás és grillezés mellett a tárcsán sütés is kedvelt kerti elfoglaltság. A boronatárcsa használatát sokan ismerik, mégsem olyan divatos, mint mondjuk a grillezés. A tárcsán sütés azonban nagy hagyományokkal bír, és a benne készült étel mennyei ízű. A sertéstarja is kiváló lesz tárcsán sütve, főleg akkor, ha mustáros pácban érik a hús.

Akinek van kertje, az nemcsak műveli, nemcsak konyhakertet tart fenn, hanem bizony élvezi is a szabad tér használatát. Sokan állítanak fel medencét vagy kialakítanak egy olyan részt, ahol bátran lehet szabadtűz felett sütni és főzni. A grillezés egyre nagyobb divat, legyen szó akár faszenes, gázos vagy elektromos berendezésről, de az emberek többsége talán még mindig a klasszikus módszerekre, a bográcsozásra és a tárcsán sütésre esküszik.

Így készül a tárcsán sült sertéstarja, Kósa Kolos receptjével garantált a siker, ha kipróbálnád a tárcsán sütést
Így készül a tárcsán sült sertéstarja, Kósa Kolos receptjével garantált a siker, ha kipróbálnád a tárcsán sütést
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Mustáros tarja tárcsán sütve, íme a szuper recept

A mustáros tarját mi most tárcsán sütve készítettük el, de természetesen megsüthetjük a húst grillen, sőt a konyhában egy serpenyőn vagy grillserpenyőben is. A titok ugyanis nemcsak az elkészítés módjában, hanem a pácolásban és a sütés során felhasznált szalonnazsírban rejlik, ezek adják meg ugyanis a hús fantasztikus ízét. A pác akkor járja át igazán a hússzeleteket, ha minél tovább hagyjuk érni benne, de ha nem szeretnénk egy éjszakát várni, akkor elég ha két órát pácoljuk a tarját.

A tarja remek választás, ha sültet készítünk, ugyanis a húst átszövi a zsír, ettől lesz igazán ízletes a fogás. A pluszízt a zsírszalonna kisült zsírja adja az ételnek, amibe aztán a köretet, a burgonyát is lepirítjuk kissé. Egy tárcsán játszi könnyedséggel elkészíthető a hús és a köret is, csak arra kell figyelni, hogy a borona alatt ne legyen túl nagy a tűz, mert hamar megég az étel. A legjobb a közepes tűz, amit kis gyakorlattal könnyen tudunk kontrollálni.

Mustáros tarja tárcsán sütve
Mustáros tarja tárcsán sütve
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Hozzávalók a tárcsán sült mustáros tarjához:

  • 4 szelet sertéstarja
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (őrölt)
  • 4 szelet szalonna (füstölt, zsíros)

A páchoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl étolaj
  • 2 ek. mustár
  • 2 tk. majoránna
  • 2 tk. őrölt kömény

A körethez:

  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 80 dkg burgonya
  • 1 ág rozmaring

A tálaláshoz:

  • 1 kis csokor petrezselyem

Fontos tanács, hogy akár faszén felett grillezel, akár bográcsozol vagy tárcsán sütsz, a szabadon égő tüzet mindig felügyelni kell. Legyen a közelben egy vödörnyi víz, ha oltani kellene, illetve a közvetlen közelében semmi éghetőt ne tárolj!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.