Akinek van kertje, az nemcsak műveli, nemcsak konyhakertet tart fenn, hanem bizony élvezi is a szabad tér használatát. Sokan állítanak fel medencét vagy kialakítanak egy olyan részt, ahol bátran lehet szabadtűz felett sütni és főzni. A grillezés egyre nagyobb divat, legyen szó akár faszenes, gázos vagy elektromos berendezésről, de az emberek többsége talán még mindig a klasszikus módszerekre, a bográcsozásra és a tárcsán sütésre esküszik.

FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE
Mustáros tarja tárcsán sütve, íme a szuper recept
A mustáros tarját mi most tárcsán sütve készítettük el, de természetesen megsüthetjük a húst grillen, sőt a konyhában egy serpenyőn vagy grillserpenyőben is. A titok ugyanis nemcsak az elkészítés módjában, hanem a pácolásban és a sütés során felhasznált szalonnazsírban rejlik, ezek adják meg ugyanis a hús fantasztikus ízét. A pác akkor járja át igazán a hússzeleteket, ha minél tovább hagyjuk érni benne, de ha nem szeretnénk egy éjszakát várni, akkor elég ha két órát pácoljuk a tarját.
A tarja remek választás, ha sültet készítünk, ugyanis a húst átszövi a zsír, ettől lesz igazán ízletes a fogás. A pluszízt a zsírszalonna kisült zsírja adja az ételnek, amibe aztán a köretet, a burgonyát is lepirítjuk kissé. Egy tárcsán játszi könnyedséggel elkészíthető a hús és a köret is, csak arra kell figyelni, hogy a borona alatt ne legyen túl nagy a tűz, mert hamar megég az étel. A legjobb a közepes tűz, amit kis gyakorlattal könnyen tudunk kontrollálni.

FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE
Hozzávalók a tárcsán sült mustáros tarjához:
- 4 szelet sertéstarja
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (őrölt)
- 4 szelet szalonna (füstölt, zsíros)
A páchoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl étolaj
- 2 ek. mustár
- 2 tk. majoránna
- 2 tk. őrölt kömény
A körethez:
- 0,5 kg vöröshagyma
- 80 dkg burgonya
- só
- 1 ág rozmaring
A tálaláshoz:
- 1 kis csokor petrezselyem
Fontos tanács, hogy akár faszén felett grillezel, akár bográcsozol vagy tárcsán sütsz, a szabadon égő tüzet mindig felügyelni kell. Legyen a közelben egy vödörnyi víz, ha oltani kellene, illetve a közvetlen közelében semmi éghetőt ne tárolj!








