Minden alapanyag érték, legyen az liszt, vöröshagyma, megmaradt élesztő vagy épp valamilyen csontos hús. Egy kis kreativitással mindent fel lehet használni, közel maradékmentesen. A takarékos konyha pedig nem jelent feltétlenül sem kis adagokat, sem ízetlen, egyszerű ételeket. Egy saját példát hoztam nektek, ami jól mutatja, hogy egy látszólag szemétbe való alapanyagból hogyan lehet finomat alkotni. Íme egy takarékos ebédmenü, egy leves és egy főfogás, ami ugyanabból az alapanyagból készült, extra költségek nélkül!

FOTÓ: DRONG / SHUTTERSTOCK
Takarékos ebédmenü: így készülhet leves és főétel is egyetlen alapanyagból
Nálunk általában hétvégén készülnek a sült húsok, ugyanis a munkahelyen bent, mikróban újra megmelegítve a csontos-bőrös sültek már nem olyan finomak, mint frissen. Ha valami igazán szaftos és ragacsos a máz rajta, azt igen nehéz biztonságosan és kulturáltan enni mások előtt. Így esett, hogy a szombati ebéd sült csirkeszárny lett, amiből olyat sikerült venni, aminek három ízülete van. Ez az, aminek a végén ott az a vékonyka, szinte húsmentes, csak bőrből és csontból álló hegyes darabka.

Miután feldaraboltam a szárnyakat, a megmaradt hegyes végeket külön tettem. A húsosabb részeket fűszereztem sóval, borssal és fokhagymaporral, egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a szárnydarabokat, meglocsoltam olajjal és ropogósra sütöttem a sütőben. Közben kikevertem egy koreai pácot, amibe került reszelt gyömbér és friss fokhagyma, gochujang, ketchup, szójaszósz, méz, halszósz és egy kevés ecet is. Felfőztem, hogy besűrűsödjön és a kisült ropogós szárnyakat megforgattam a szószban. A köret sült krumpli volt, de lehetett volna ragacsos rizzsel is kínálni.

FOTÓ: MARAMOROSZ / SH
Mi legyen a maradék szárnyvégekkel?
Amíg sültek a szárnyak, gondolkoztam, mit lehetne kezdeni a levágott, közel 10 db szárnyvéggel. Kidobni nem akartam, vagyis nem rögtön, amíg fel nem használtam valamire. Így jött az ötlet, hogy egy ízes erőlevest, egy húslevesalapot készítsek belőle. A szárnyvégeket átmostam hideg vízben, és feltettem főni kb 1,5 liter hideg vízbe. Meghámoztam egy sárgarépát és egy fej vöröshagymát. Feldaraboltam és a már forrásközeli vízbe tettem a szárnyvégek mellé.

Szórtam bele egy teáskanálnyi szemes borsot, sót és készenlétbe helyeztem egy fél darab csillagánizst. Az ánizs íze nagyon erős, csak a főzés utolsó 10 percében tettem a leveshez, hogy pici ízt adjon neki, de ne uralkodjon az ételen. A szárnyvégekről húst már nem lehetett leenni, így mentek a kukába végül, de sikerült belőlük egy nagyon jó ízű, szuper erőlevest készíteni, ráadásul pont két adaggal, amit meg is tudtunk enni.














