A szilvalekváros bukta tökéletes választás akár tízóraira, akár uzsonnára, hiszen amellett, hogy finom és laktató, a csomagolása is egyszerű, ezért a gyerekek is vihetnek belőle az iskolába, a felnőttek pedig a munkahelyre. Persze csak akkor, ha marad belőle, ami nem is olyan biztos.

Hiszen ki tudna ellenállni ennek a pihe-puha kelt tésztának, ami frissen, kicsit langyosan a legfinomabb? Bár a szilvalekváros bukta előkészítése igényel pár órát, mégis megéri kipróbálni a Vidék íze magazin kiváló receptjét akkor is, ha például vendégeket várunk – a siker ugyanis garantált.

szilvalekváros bukta
A szilvalekváros bukta tökéletes uzsonnára és tízóraira
FOTÓ: VIDÉK ÍZE

Így készül a Vidék íze magazin finom sütije, a szilvalekváros bukta

Előkészítés: 30 perc 

Kelesztés: 1,5 óra 

Sütés: 25 perc 

1 adag: 250 kcal 

Hozzávalók: 

  • 3 dl langyos tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 60 dkg finomliszt 
  • 1 csipet só 
  • 1 tojás 
  • 2 tojássárgája 
  • 6 dkg puha vaj 
  • 1 üveg kemény szilvalekvár 
  • 1 evőkanál vaj a tetejére 

Elkészítés: 

  1. Egy deci tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut. 
  2. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide jöhet az egész tojás, a tojássárgáják, a felhabosodott élesztő és a maradék tej. 
  3. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdjük a tésztát, a folyamat második felében két részletben beledolgozzuk a vajat is. 
  4. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 
  5. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra. Ujjnyi vastag, kb. 30 × 60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, amit hosszában elfelezünk, majd mindkét részt 5-5 egyforma darabra vágjuk. 
  6. Mindegyikre teszünk egy-egy evőkanál szilvalekvárt, aztán feltekerjük.
  7. Kivajazunk egy akkora zománcozott tepsit, hogy az egymás mellé sorakoztatott bukták megtöltsék. Konyharuhával letakarjuk, és újabb 30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  8. A megkelt buktákat megkenjük az olvasztott vajjal, és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.