Alapételek

Őszi kedvenc: így készül a puha, illatos sütőtökös kenyér, amit mindenki imádni fog

A sütőtök rendkívül jól variálható alapanyag, amely édes és sós fogásokban egyaránt megállja a helyét – selymes állaga és természetes édessége miatt a szezon egyik kedvelt hozzávalója. Számos étel készülhet belőle, például krémleves, köret, pite, muffin, rizottó vagy akár sütőtökös kenyér is, aminek máris mutatjuk a receptjét.

A sütőtök nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem rendkívül tápláló is. Magas béta-karotin-, rost- és vitamintartalmának köszönhetően igazi immunerősítő, enyhén édeskés íze pedig remekül illik a péksüteményekhez. Ha szereted a kenyeret, de ősszel valami egészségesebb – akár gluténmentes – alternatívát keresel, mindenképp próbáld ki ezt a sütőtökös kenyeret. 

A sütőtökös kenyér puha és illatos
A sütőtökös kenyér puha és illatos
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Íme a sütőtökös kenyér receptje

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütőtök (például Hokkaido)
  • 3 db tojás
  • 20 dkg őrölt zabpehely
  • 8 dkg natúr joghurt vagy kókusztej
  • 5 dkg őrölt lenmag vagy útifűmaghéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipetnyi só

Elkészítése:

  1. A sütőtököt megmossuk, eltávolítjuk a magokat, héjastul kisebb darabokra vágjuk, majd puhára főzzük.
  2. A megfőtt tököt pürésítjük a joghurttal vagy a kókusztejjel.
  3. A tojásokat felverjük, majd lassan a sütőtökös masszához keverjük.
  4. Hozzáadjuk az őrölt zabpelyhet, a sütőport és a lenmagot. (A lenmagot akár a kenyér tetejére is szórhatjuk, ha nem szeretnénk a tésztába keverni.)
  5. A tésztából cipót formázunk, majd kivajazott kenyérformába vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  6. 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben körülbelül egy órán át sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnul, letakarjuk alufóliával.
  7. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e: ha a tésztából nem ragad massza a fogpiszkálóra, a kenyér megsült.

Így tároljuk a sütőtökös kenyeret

A sütőtökös kenyér frissen a legfinomabb, de érdemes tudni, hogy légmentesen záródó dobozban 4–5 napig is eltartható. Ha előre tudod, hogy ennyi idő alatt nem fogy el, akkor szeleteld fel és fagyaszd le – így bármikor elővehetsz belőle egy-egy adagot. Reggelire enyhén megpirítva, vajjal vagy lekvárral megkenve különösen finom lakoma.

Ízlés szerint ízesíthetjük

A tésztát ízlés szerint feldobhatod: tehetsz bele apróra vágott diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt vagy akár étcsokoládét is. A zabpehely helyett használhatsz mandula- vagy kókuszlisztet, amelyek különleges ízt és textúrát adnak a kenyérnek.

Forrás

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.