A sütőtök nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem rendkívül tápláló is. Magas béta-karotin-, rost- és vitamintartalmának köszönhetően igazi immunerősítő, enyhén édeskés íze pedig remekül illik a péksüteményekhez. Ha szereted a kenyeret, de ősszel valami egészségesebb – akár gluténmentes – alternatívát keresel, mindenképp próbáld ki ezt a sütőtökös kenyeret.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Íme a sütőtökös kenyér receptje
Hozzávalók:
- 40 dkg sütőtök (például Hokkaido)
- 3 db tojás
- 20 dkg őrölt zabpehely
- 8 dkg natúr joghurt vagy kókusztej
- 5 dkg őrölt lenmag vagy útifűmaghéj
- 2 tk sütőpor
- 1 csipetnyi só
Elkészítése:
- A sütőtököt megmossuk, eltávolítjuk a magokat, héjastul kisebb darabokra vágjuk, majd puhára főzzük.
- A megfőtt tököt pürésítjük a joghurttal vagy a kókusztejjel.
- A tojásokat felverjük, majd lassan a sütőtökös masszához keverjük.
- Hozzáadjuk az őrölt zabpelyhet, a sütőport és a lenmagot. (A lenmagot akár a kenyér tetejére is szórhatjuk, ha nem szeretnénk a tésztába keverni.)
- A tésztából cipót formázunk, majd kivajazott kenyérformába vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben körülbelül egy órán át sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnul, letakarjuk alufóliával.
- Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e: ha a tésztából nem ragad massza a fogpiszkálóra, a kenyér megsült.
Így tároljuk a sütőtökös kenyeret
A sütőtökös kenyér frissen a legfinomabb, de érdemes tudni, hogy légmentesen záródó dobozban 4–5 napig is eltartható. Ha előre tudod, hogy ennyi idő alatt nem fogy el, akkor szeleteld fel és fagyaszd le – így bármikor elővehetsz belőle egy-egy adagot. Reggelire enyhén megpirítva, vajjal vagy lekvárral megkenve különösen finom lakoma.
Ízlés szerint ízesíthetjük
A tésztát ízlés szerint feldobhatod: tehetsz bele apróra vágott diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt vagy akár étcsokoládét is. A zabpehely helyett használhatsz mandula- vagy kókuszlisztet, amelyek különleges ízt és textúrát adnak a kenyérnek.















