Ha szereted a csípős ízeket és a ropogós falatokat, akkor a kenyai módon készült burgonya lesz az új kedvenced. Ez a sült krumpli nemcsak különleges, hanem igazi ízbomba is – egyszerre ropogós, fűszeres és felejthetetlen.

Sült krumplit a világ szinte össze országában fogyasztanak valamilyen formában – de Kenyában sikerült belőle valami egészen különlegeset alkotni. A masala sült krumpli az egyik legnépszerűbb kenyai étel, ahol a hagyományos ropogós burgonyát egy sűrű, fűszeres szósszal vonják be. A történet a 19. századig nyúlik vissza: ekkor ismerték meg a kenyaiak a krumplit a brit gyarmati időkben. Azóta a burgonya nemcsak az ország mezőgazdaságában, hanem a mindennapi konyhában is főszerepet kapott. Idővel megszületett a kenyai módon készített sült krumpli, amely a helyi ízek – a chili, a gyömbér, a fokhagyma és a paradicsom – erejével forradalmasította ezt az egyszerű ételt.

A kenyai sült krumpli alapja ugyanaz, mint bármelyik másé. A különbség sütés után jön.
A kenyai (masala) sült krumpli új szintre emeli az Európában is kedvelt köretet / Fotó: Shutterstock

Hogyan készül a kenyai masala sült krumpli?

A kenyai sült krumpli alapja ugyanaz, mint bármelyik másiké: a krumpli, hosszúkásra vágva. A különbség azután jön, hogy megsült.
Ekkor ugyanis jön a fűszeres masala szósz, amelyben a hagymát, a chilit, a fokhagymát és a gyömbért kevés olajon pirítják, majd paradicsompürével és chiliszósszal sűrítik. Ehhez jönnek az illatos porfűszerek: a kurkuma, a koriander, a chili, esetleg egy csipet garam masala.

A szósz sűrűre fő, majd ebbe kerül bele a frissen sült krumpli, amit addig forgatnak, amíg minden szálat be nem borít a fűszeres keverék. A végeredmény egy pikáns, illatos, ragacsosan fűszeres sült krumpli, amit lime-mal, káposztasalátával vagy akár egy kis friss korianderrel tálalnak.

Hogyan emelheted a csípős sült krumpli ízét a következő szintre?

  • A kenyai módon készített sült krumpli alapreceptje rengeteg variációra ad lehetőséget. Ha nincs paradicsompüréd, helyettesítheted aprított konzerv paradicsommal vagy egy kis ketchuppal, ami édesebb, umamis ízt ad.
  • A fűszereket is bátran variálhatod: a kurkuma helyett jöhet egy csipet kömény vagy fekete bors, esetleg egy kevés cayenne a plusz csípősségért.
  • Ha pedig még tartalmasabb ételt szeretnél, próbáld ki a kenyai chips vuruga nevű változatot, amelyben a sült krumplihoz fűszeres marhahús kerül – igazi melengető fogás.
  • A fűszeres kenyai krumpli mellé jól illenek a mártogatósok is: egy avokádós majonéz remekül ellensúlyozza a csípősséget, míg egy édes-chilis szósz kiemeli a fűszerek mélységét.

A sült krumpli sokféleképpen elkészíthető, de a kenyai masala változat bebizonyítja, hogy még egy egyszerű étel is lehet különleges. Csak néhány fűszer, egy kevés paradicsom kell hozzá – és máris a kenyai utcák illatát hozod el a konyhádba.

(Forrás)
Kiemelt fotó: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.