Alapételek

Spenótos-ricottás csőben sült sárgarépa – egy tökéletes tavaszi vacsora

Ha egy igazán könnyed, zöldséges fogást szeretnél, készíts csőben sült sárgarépát, amit a spenót és a ricotta tesz igazán különlegessé.

Szoktál ricottával sütni-főzni? Ha nem, itt az idő, hogy kipróbáld! A ricotta egy lágy, krémes állagú sajt, amely az olasz konyha egyik alapvető hozzávalója. Bár sajtnak nevezzük, valójában egy savó alapú tejtermék, amely a sajtkészítés során visszamaradt savóból készül. Ez a különleges eljárás adja meg a ricotta könnyű, enyhén édeskés ízét és puha textúráját. Magas fehérjetartalmú, gazdag kalciumban és esszenciális aminosavakban, így kiváló választás lehet azoknak, akik egészségesebb tejterméket keresnek.

A ricotta készítéséhez a tehén-, juh-, kecske- vagy bivalytej sajtkészítés során visszamaradó savóját újra felforralják. A melegítés hatására a benne maradt fehérjék és zsírok kicsapódnak, így keletkezik a jellegzetesen lágy, morzsalékos állagú ricotta. A keletkezett túrószerű masszát leszűrik, majd hagyják kihűlni.

A ricotta sokoldalúan felhasználható, tökéletes sós töltelék készíthető belőle, de desszertekhez is kiváló.

A ricottát mindig hűtőben kell tárolni, és felbontás után érdemes néhány napon belül elfogyasztani, mivel gyorsan romlandó.

Spenótos-ricottás csőben sült sárgarépa
Spenótos-ricottás csőben sült sárgarépa / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 40 perc
  • Sütés: 25 perc 

Spenótos-ricottás csőben sült sárgarépa

Hozzávalók:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 25 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 10 dkg bébispenót
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél dl száraz fehérbor
  • 50 dkg ricotta
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg parmezán
  • bors
  • 1 csipet őrölt gyömbér

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a sárgarépát, ferdén felszeleteljük. 
  2. A vajon megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát. Rádobjuk a répát, és együtt dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, ha kicsit megpuhult a répa, hozzáadjuk a felengedett fagyasztott és a friss spenótot is. Ha kezd a zöldség összeesni, akkor rászórjuk a tört fokhagymát, és magas hőfokon sütjük, hogy a lé elforrjon. Rálocsoljuk a bort, megszórjuk az őrölt gyömbérrel. Átrakjuk egy tepsibe.
  3. A ricottát habosra keverjük a tejszínnel, a reszelt parmezánnal, sóval, borssal. Habzsákba töltjük, és kis kupacokat nyomunk a tepsibe rakott zöldség tetejére. 180 fokra felmelegített sütőbe toljuk, 15-20 percig sütjük.

Nagyon jól illik mellé a zsálya és a rozmaring is.

Kiemelt fotó: Vidék íze magazin

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.