Alapételek

Van otthon egy csokor spárga? Készíts belőle finom krémlevest, amihez ropogós szalonna a feltét

A spárga szezonja olyan rövid, mint a medvehagymáé, ezért érdemes kihasználni, hogy frissen kapható és többféle finom ételt készíteni belőle. A spárga remek köret, ha egy kevés vajon megfuttatjuk, de csodálatos spárgakrémleves is készíthető belőle, amire a pirított baconszalonna teszi fel a koronát.

A spárga Magyarországon is megterem, sőt sok odafigyelést sem igényel a termesztése, így a konyhakertekben is termeszthető zöldség. Kimondottan egészséges, mégsem egy túl népszerű és kelendő alapanyag, pedig köretként, panírozva és krémlevesként is csodás étel készíthető a spárgából. Sokan ódzkodnak tőle, pedig egyszerű bánni vele, és mivel rövid a szezonja, most kell sütni-főzni vele, amíg lehet.

Spárgakrémleves, a legjobb dolog, ami a spárgával történhez
Spárgakrémleves, a legjobb dolog, ami a spárgával történhez
FOTÓ: MINDMEGETTE

A legkönnyebb spárgás recept, íme a spárgakrémleves

A spárga rendszeres fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre. A zöldség védi a szív egészségét, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, segíti az emésztést, véd a szabad gyökök káros hatásától. Rendszeresen fogyasztva javul a bőrünk állapota, a spárga segít méregteleníti a szervezetünket, erősíti az immunrendszert és feltölt minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A spárga fogyasztása javítja a kedélyállapotunkat, az általános közérzetet, röviden: jókedvre derít.

A spárga szezonja májustól júniusig tart és ennek a zöldségnek a legegyszerűbb felhasználási módja, és legbiztosabb, ha krémlevest készítünk belőle. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrójának receptjét érdemes kipróbálni, hiszen egy új kedvencre leltek majd benne!

Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  • 1 tk. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csomag fehér spárga
  • 6 dl víz
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • bors
  • 1 tk. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor

A petrezselyemolajhoz:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl extraszűz olívaolaj

A tálaláshoz:

  • 10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. A bacont felkockázzuk, egy lábasba kevés olívaolajat öntünk, és alacsony hőmérsékleten nagyjából 6-8 perc alatt zsírjára pirítjuk benne a bacont. Ha megpirult, kivesszük a lábasból, és tálalásig félretesszük.
  2. A vöröshagyma egyik végét keresztbe bevágjuk és a lábasba tesszük, a fás részétől megszabadított, meghámozott, feldarabolt spárgát is a hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el teljesen, fűszerezzük szerecsendióval, ízesítjük sóval, borssal, pár percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a megroppantott fokhagymagerezdet és végül a bort.
  3. Nagyjából 15 percig főzzük, amíg a spárga megpuhul. Ha kész, kivesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd botmixer segítségével homogénre pürésítjük a levest (hagyhatunk egészben is spárgát, ha szeretnénk, csak vegyünk ki a levesből szűrőkanállal). Elkészítjük a petrezselyemolajat: egy csokor petrezselymet 1 dl extraszűz olívaolajjal botmixer segítségével pár percig pürésítünk.
  4. Tálaláskor a tányér aljára reszelt parmezánt szórunk, erre merjük a forró levest, rákanalazunk a petrezselyemolajból, megszórjuk a pirított baconnel, és már kanalazhatjuk is ezt a csodás, üde tavaszi levest.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.