A spárga nemcsak egészséges és sokoldalú zöldség, de remekül variálható különféle fűszerekkel és panírokkal is. Ebben a receptben a klasszikus rántott zöldségek világát idézzük meg egy izgalmas csavarral: kukoricadarában sütjük ropogósra a zsenge spárgát, amit akár előételként, köretként vagy könnyű vacsoraként is tálalhatsz.
Tudtad? – Érdekességek a spárgáról
A spárga az egyik legrégebben termesztett zöldségfélék közé tartozik, melyet már az ókori egyiptomiak is ismertek és fogyasztottak. A legrégebbi írásos emlékek Kr. e. 3000 körülről származnak, de a görögök és rómaiak is nagy becsben tartották – nemcsak ételként, hanem gyógyító hatásai miatt is. A spárga termesztése Európában a középkorban terjedt el újra, és különösen a francia és német konyhákban vált népszerűvé. Napjainkban a legnagyobb spárgatermelők közé tartozik Németország, Kína és az Egyesült Államok, de Magyarországon is komoly hagyománya van a termesztésének, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A spárga nemcsak ízletes, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag – különösen B-vitaminokban, folsavban és káliumban –, így a tavaszi fáradtság idején is remek választás.
A spárga igazi szezonális csemege, amelynek frissessége kulcsfontosságú: minél rövidebb idő telik el a szedéstől a felhasználásig, annál ízletesebb. Két fő fajtáját különböztetjük meg: a fehér spárgát, amelyet földdel takarva termesztenek, így nem zöldül be, és az íze enyhébb, valamint a zöld spárgát, amely napfény hatására klorofillt termel, így karakteresebb, „zöldebb” ízvilágot képvisel. A spárga különösen jól párosítható citrommal, vajjal, hollandi mártással, füstölt sonkával, tojással és parmezánnal is. Bár gyakran készítik főzve vagy párolva, grillezve vagy sütőben sütve is kiváló. Érdekesség, hogy a spárga hegyes része a legízletesebb és legzsengébb, míg az alsó, fás végeket érdemes eltávolítani, vagy alapléhez felhasználni. A spárga a minimalista tálalást is jól viseli: néhány szál olívaolajjal és egy kevés tengeri sóval is elegáns és finom fogás válhat belőle.
A 10 legjobb spárgás receptet, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.
(Kiemelt fotó: Vidék íze magazin)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.