A tavasz egyik kedvenc zöldsége nem csak párolva finom, sokféleképpen elkészíthető. A spárga ropogós, kukoricás bundában sütve igazi ínyencség, ami egyszerre könnyű és különleges.

A spárga nemcsak egészséges és sokoldalú zöldség, de remekül variálható különféle fűszerekkel és panírokkal is. Ebben a receptben a klasszikus rántott zöldségek világát idézzük meg egy izgalmas csavarral: kukoricadarában sütjük ropogósra a zsenge spárgát, amit akár előételként, köretként vagy könnyű vacsoraként is tálalhatsz.

Spárga kukoricás bundában: egyszerű és finom recept
Spárga: kukoricás bundában mennyei finom! / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 25 perc
  • Pihentetés: 1 óra
  • 1 adag: 230 kcal

Kukoricás bundában sült spárga hozzávalói:

  • 50 dkg spárga
  • 1 dl kukoricadara
  • 2 db tojás
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • kukoricaliszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Összekeverjük kukoricadarát a két egész tojással, ízesítjük egy kis reszelt citromhéjjal, és az összevágott petrezselyem zöldjével. Öntünk rá egy deci vizet, és adunk hozzá annyi kukoricalisztet, hogy sűrű palacsintatészta-állagú legyen. Hagyjuk állni legalább egy órát.
  2. Sós, szódabikarbónás vizet forralunk, és kicsit előfőzzük benne a megtisztított spárgát. Leszűrjük, hagyjuk hűlni.
  3. Egyesével megmártjuk a kukoricás tésztában, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.

Tudtad? – Érdekességek a spárgáról

A spárga az egyik legrégebben termesztett zöldségfélék közé tartozik, melyet már az ókori egyiptomiak is ismertek és fogyasztottak. A legrégebbi írásos emlékek Kr. e. 3000 körülről származnak, de a görögök és rómaiak is nagy becsben tartották – nemcsak ételként, hanem gyógyító hatásai miatt is. A spárga termesztése Európában a középkorban terjedt el újra, és különösen a francia és német konyhákban vált népszerűvé. Napjainkban a legnagyobb spárgatermelők közé tartozik Németország, Kína és az Egyesült Államok, de Magyarországon is komoly hagyománya van a termesztésének, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A spárga nemcsak ízletes, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag – különösen B-vitaminokban, folsavban és káliumban –, így a tavaszi fáradtság idején is remek választás.

Spárga a konyhában 

A spárga igazi szezonális csemege, amelynek frissessége kulcsfontosságú: minél rövidebb idő telik el a szedéstől a felhasználásig, annál ízletesebb. Két fő fajtáját különböztetjük meg: a fehér spárgát, amelyet földdel takarva termesztenek, így nem zöldül be, és az íze enyhébb, valamint a zöld spárgát, amely napfény hatására klorofillt termel, így karakteresebb, „zöldebb” ízvilágot képvisel. A spárga különösen jól párosítható citrommal, vajjal, hollandi mártással, füstölt sonkával, tojással és parmezánnal is. Bár gyakran készítik főzve vagy párolva, grillezve vagy sütőben sütve is kiváló. Érdekesség, hogy a spárga hegyes része a legízletesebb és legzsengébb, míg az alsó, fás végeket érdemes eltávolítani, vagy alapléhez felhasználni. A spárga a minimalista tálalást is jól viseli: néhány szál olívaolajjal és egy kevés tengeri sóval is elegáns és finom fogás válhat belőle.

A 10 legjobb spárgás receptet, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

(Kiemelt fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.