A sós négyes a nevét az egyszerű formájáról kapta: a tészta négy részre van vágva vagy bemetszve, esetleg négy kifli van egymáshoz illesztve sütés előtt, így négyzet alakú vagy négy csíkra osztott sütiként kerül az asztalra. Népszerű választás reggelire vagy uzsonnára, és gyakran fogyasztják önmagában vagy egy csésze tea vagy kávé mellé. Emellett kiváló vendégváró falatként is, mivel gyorsan elkészíthető, és ízvilágával szinte mindenki kedvencének számít.

A sós négyes hozzávalói:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 1 kk. kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 9 dkg tejföl
- 0,5 + 2,7 dl langyos víz
- 0,5 dl étolaj
A sós pancshoz:
- 1 tk. só
- 2 ek. liszt
- annyi víz, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk
Elkészítése:
- Fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a 2,7 deci langyos vizet, a tejfölt, az olajat, a felhabosodott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, párszor odacsapjuk a munkalaphoz, ettől puhább lesz a tészta. 16 részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, és letakarva ismét 10 percig pihentetjük. Utána mindegyik gombócot ovális lappá nyújtjuk, és egyenes kiflivé tekerjük. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, 4-4 kiflit szorosan egymás mellé helyezünk rá. Letakarjuk, megint 20 percig kelesztjük.
- Összekeverjük a sós pancsot. Annyi vizet adunk a sóhoz és a liszthez, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapjunk. Habzsákba töltjük, és megcsorgatjuk a kifliket. Letakarjuk, és még 20 percig hagyjuk kelni.
- Végül 200 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 10 perc alatt megsütjük.
A sós négyes az albán pékségek egyik állandó terméke, sokak kedvence, amit otthon is elkészíthetünk, ráadásul nem is bonyolult a receptje. Aki szeret kelt tésztával dolgozni, az a sós négyesben is örömét leli majd, hiszen egy hálás tészta, ami ráadásul másnap is puha és foszlós marad. A péksütit a sós pancs teszi teljessé, amit néha a vásári pereceken is megtalálhatunk.















